geometria
Anna:

Jeżeli α+β=90stopni, |DB|=45 oraz |DC|=28 to |CE|=?
18 lis 23:47
Anna: zapomniałam dodać że |EB|=12 przepraszam
19 lis 00:18
;):
Anna zapomniała? czy mały Julek zapomniał?
19 lis 01:02
chichi:
@
Eta jaki wynik otrzymałaś?
19 lis 01:04
Anna: kto wie niech powie jak rozwiazac albo pomoze cos
19 lis 12:01
Anna: Czy ktoś tu żyje
19 lis 20:56
an:
CE=√452+282 − 12 = 41
20 lis 01:41
Kacper:
Jak znajdę trochę czasu, to rozwiążę, ciekawe zadanko
20 lis 08:34
an:
To jest rozwiązanie, bezpośrednio wynikające z rysunku do którego dorysowałem kilka kresek.
20 lis 09:44
chichi:
Dorysujmy odcinek przystający do DB, tak aby powstał trójkąt przystający do EDB wówczas
powstanie trójkąt prostokątny FDC, z Pitagorasa:
45
2 + 28
2 = (|CD| + 12)
2 ⇔ |CD| = 41, nie ma prostszego rozwiązania @
Kacper
20 lis 11:23
Kacper:
Analizowałem je przez 15s, stąd mój post, nie powiedziałem, że jest trudne czy długie
20 lis 12:49
Mila:
chichi masz literówkę. |DC| − jest dane.
22 lis 15:58
chichi:
@
Mila dziękuję, ja miałem u siebie nieco inne oznaczenia, ma być |CE| = 41
22 lis 17:17
Mila:

Inaczej rozwiązałam. Trochę dłużej.
1) Własność dwusiecznej .
2) podobieństwo Δ
3) Pitagoras i znowu podobieństwo Δ
22 lis 19:19
chichi:
Super, że się udało. Wynik ten sam?
22 lis 19:24
Mila:
Oczywiście

Co za problem , musiało się udać, ale ostatnio nie rozwiązuję zadań na forum.
Czasem tylko coś "skrobnę".
22 lis 19:27
chichi:
A no, brakuje ciekawych zadań
22 lis 19:31
Kacper:
Lista zadań szkolnych jest ograniczona. Zostały już tylko te konkursowe 😉
23 lis 07:33