Czy obliczyłem poprawnie granice?
a: | lim | | 1 | |
| √x * cos |
| = 0 |
| x→0+ | | x2 | |
x będzie dążył do 0, a cos do + nieskończoności,
czy w tym wypadku mogę pomnożyć 0*nieskończoność, czy będzie to symbol nieoznaczony?
18 lis 19:09
sushi:
jak wygląda wykres cosinusa ?
18 lis 19:11
a:

Powiedzmy że tak
18 lis 19:13
sushi:
dla x= 0,00001 ile wyjdzie cosinus
dla x= 0,00000001 ile wyjdzie cosinus
dla x= 0,00000000000001 ile wyjdzie cosinus ?
18 lis 19:15
a: prawie 1
18 lis 19:16
sushi:
patrz na wykres cosinusa
18 lis 19:18
a: czyli dąży do 1
więc 0*1=0
18 lis 19:18
sushi:
18 lis 19:19
a: chodzi o to ze cosinus dąży do 1?
18 lis 19:23
18 lis 19:37
a: no okej dążą do +nieskończoności
18 lis 19:38
chichi:
O cholibka xd
18 lis 19:38
sushi:

ten wykres dąży do konkretnej liczby, więc jak się ma wykres cosinusa do tego, nijak
18 lis 19:39
sushi:

nie wiedziałem, ze
zielone kropki należą do wykresu cosinusa, możesz starać się o
Medal Fieldsa
18 lis 19:42
a: okej rozumiem już, dzięki za pomoc
18 lis 19:47
sushi:
więc co z tym cosinusem jaki ma zbiór wartości ?
18 lis 19:48
a: −1;1
18 lis 19:48
sushi:
i tak leżą niebieskie kropki na wykresie o 19:19
18 lis 19:52