trygonometria
zaq: Rozwiąż:
a) sin3x>1/2
b) cos2x<1/2
c) tg3x>1
d) ctg2x<1
e) sinx + cos2x= −1/4
18 lis 17:54
sushi:
i w czym masz problem ?
18 lis 18:38
Mariusz:
W e) równanie to sprowadzi się do równania kwadratowego
| | 5 | |
t2−t− |
| =0 gdzie t∊<−1;1> |
| | 4 | |
Nierówności są dość łatwe trzeba pamiętać tylko o tym że dla sinusa i cosinusa
rozwiązania pomocniczego równania występują w dwóch seriach
oraz o okresie tych funkcji
18 lis 18:52
Jolanta: | | 1 | |
gdyby było sinx= |
| umiałbyś zrobić ? |
| | 2 | |
18 lis 18:56