Kom
Kacper: Oblicz ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych
takich że iloczyn cyfr w zapisie dziesietnym jest równy 12.
17 lis 19:37
chichi:
12 = 2*2*3 = 4*3 = 6*2
17 lis 19:39
I'm back:
12 = 2*2*3
Zwiazku z tym mamy trzy 'rodziny liczb' :
Jedna 6, jedna 2, reszta 1
Jedna 4, jedna 3, reszta 1
Jedna 3, dwie 2, reszta 1
Permutacje z powtórzeniami i gotowe
17 lis 19:40
Kacper: Obliczyłem że w pierwszej rodzinie 20 w drugiej 20
a w trzeciej 30.
Czyli 70
Nie wiem chyba tak
17 lis 19:46
sushi:
1 rodzina 20 − ok
2 rodzina 20 −ok
3 rodzina − wypisz ręcznie jakie to liczby same jedynki i dwójki, bo położenie "3" to się
domnoży na 5
1122
1212
1221
...
17 lis 20:10
sushi:
i jak wyjdzie 30, to znaczy że jest ok

zawsze można sobie ułatwić na kreskach liczenie
17 lis 20:13
Mila:
1)
2)
3)
62111 jw. 20
===================
70
17 lis 20:31