Kom
Kacper: Trener moze wybrac na zawody lekkoatletyczne trzech zawodnikow
ze swojej drużyny. Takich różnych składów moze utworzyć 56.
Ilu zawodnikow jest w drużynie?
17 lis 18:30
wredulus_pospolitus:
| |
= 56 −−−> n =  |
| |
17 lis 18:38
Kacper: Ale nie wiem jak to policzyć
17 lis 19:01
Szkolniak: | (n−3)!(n−2)(n−1)n | |
| =56 |
| 6(n−3)! | |
(n−2)(n−1)n=6*56
(n−2)(n−1)n=6*7*8 → n=8
17 lis 19:04
Mila:
| | | | n! | | (n−3)!*(n−2)*(n−1)*n | |
1) | = |
| = |
| ⇔ |
| | | 3!*(n−3)! | | 6*(n−3)! | |
2)
Zapamiętaj ten wzór to nie będziesz musiał rozpisywać.
n*(n−1)*(n−2)=6*7*8
Po lewej masz iloczyn kolejnych liczb naturalnych.
Jaka odpowiedź?
17 lis 19:08