zbadaj zbieżność szeregu
zzz: zbadaj zbieżność szeregu
jak zbadać zbieżność tego szeregu skoro nie istnieje arctg(cos0)
albo chociaż jakim kryterium najlepiej to zrobić, bo Cauchy'ego nie wychodzi..
17 lis 15:22
ICSP: Dlaczego nie istnieje arctg(cos(0)) ?
Szereg jest rozbieżny ponieważ nie spełnia warunku koniecznego.
17 lis 15:29
jc: ( arctg cos 1/n )2 →(arctg 1)2 = (π/4)2 < 1
szereg zbieżny
17 lis 15:57
Loża Szyderców: to jakaś nowa geometria w sejmie przegłosowana i pi jest teraz cztery albo jeszcze więcej?
17 lis 16:04
zzz: @ICSP
Czyli granica ≠ 0
ale jak ją obliczyć? Co zrobić z tym 2n?
@jc
Czemu cos1/n=1?
17 lis 16:30
ABC: zzz nie zauważyłeś że ICSP i jc przeczą sobie wzajemnie więc obaj nie mogą mieć racji ?
17 lis 17:08
zzz: Domyślam się, a nawet jestem przekonany, że ICSP ma rację

Jednak wolałem zapytać każdego
17 lis 17:15
ABC: a ja stawiam na jc, i zrobiłem screenshota , bo moderacja lubi usuwać własne błędy
17 lis 17:30
zzz: To jak w końcu? Wie ktoś?
17 lis 20:38
chichi:
@
ICSP a
n → 0, co Ci nie gra? Należy zastosować inne kryterium, albo pokaz jak otrzymałeś
lim
n→∞a
n ≠ 0
17 lis 20:48
zzz: No właśnie nie wiem co zrobić z tym
2n w liczeniu granicy
17 lis 21:11
chichi:
"Domyślam się, a nawet jestem przekonany, że ICSP ma rację"
Wpierw ustal jedną wersję, bo gubisz się w zeznaniach
17 lis 21:34
zzz: | | π | |
To przez to że nie wiem ile to arctg( |
| ) myślałem, że już na początku można pokazać że |
| | 2 | |
szereg jest zbieżny/rozbieżny
17 lis 21:38
Kacper:
skorzystaj z faktu, że 2n=eln2n
Rozwiązanie jc poprawne, zastosowane kryterium Cauchy'ego
17 lis 21:42
zzz: Dobra, dzięki wszystkim za pomoc, może jakoś to rozwiążę..
17 lis 22:54
ICSP: Mój błąd.
Zamiast potęgi zobaczyłem pierwiastek.
Przepraszam
18 lis 01:33