Pochodne
Szkolniak: Zakładając, że f i g mają pochodne właściwe, obliczyć pochodną funkcji log
f(x)(g(x)).
| | ln(f(x))*f(x)*g'(x)−ln(g(x))*g(x)*f'(x) | |
Czy odpowiedzią tutaj będzie |
| ? |
| | ln2(f(x))*g(x)*f(x) | |
Jeśli tak to miałbym prośbę aby sprawdzić poprawność jeszcze jednego przykładu.
17 lis 00:21
wredulus_pospolitus:
jest ok
17 lis 09:05
Szkolniak: Super, dzięki
wredulus
A taki przykład: ln(f(x)
g(x)+1), czy odpowiedź to:
| 1 | | g(x)*f'(x) | |
| {f(x)g(x)[ |
| +ln(f(x))*g'(x)]}? |
| f(x)g(x)+1 | | f(x) | |
17 lis 20:40
I'm back:
A jak przekształciles fg aby policzyć pochodne tego?
17 lis 21:37
Szkolniak: fg=elnfg=eg*ln(f) w ten sposób, dobrze to zrobiłem?
17 lis 21:40
I'm back:
Super.
No to pochodna powinna dobrze wyglądać
17 lis 21:58
Modus: To jest jak najbardziej dobrze (przekształcenie), można też tzw. pochodną logarytmiczną:
Niech y=f
g. Wtedy:
ln(y)=ln(f
g)
ln(y)=g*ln(f)
Pochodna obustronnie:
| 1 | | dy | | d | |
| * |
| = |
| (g*ln(f)) |
| y | | dx | | dx | |
Wychodzi na to samo, metoda równoważna. Można tym policzyć też pochodne funkcji uwikłanych.
17 lis 22:18
Szkolniak: | | dy | |
Modus, czy chodzi Ci o to, że np. jeśli chcemy znaleźć |
| z funkcji x2+y2=6, to: |
| | dx | |
x
2+y
2=6
| d | | d | | d | |
| (x2)+ |
| (y2)= |
| (6) |
| dx | | dx | | dx | |
2x+2y*y'=0
x+y*y'=0
17 lis 23:35
chichi:
Czy x
2 + y
2 = 6, to jest funkcja? Jaka jest definicja funkcji?
17 lis 23:48