udowadnianie wyrażeń algebraicznych
Kara: Pomocy!
Wykaż, że jeśli x ≤ 1/4 i y ≥ −1/3, to 12 xy + 4x − 3y ≤ 1
16 lis 20:36
sushi:
przenieś na jedną stronę a potem pogrupuj w nawiasy
16 lis 20:38
ABC:
x≤1/4 to 4x≤1 to 4x−1≤0
y≥−1/3 to 3y≥−1 to 3y+1≥0
stąd (4x−1)(3y+1)≤0 i po wymnożeniu i przeniesieniu 1 na drugą stronę dostajesz co trzeba
16 lis 20:45
chichi:
12xy + 4x − 3y ≤ 1
12xy + 4x − 3y − 1 ≤ 0
4x(3y + 1) − (3y + 1) ≤ 0
(3y + 1)(4x − 1) ≤ 0
Z założeń mamy, że:
| | 1 | | 1 | |
(x ≤ |
| ⇔ 4x − 1 ≤ 0) ∧ (y ≥ − |
| ⇔ 3y + 1 ≥ 0) |
| | 4 | | 3 | |
Iloczyn liczby niedodatniej z liczbą nieujemną jest nieujemny
16 lis 20:49
chichi:
Jest niedodatni miało być rzecz jasna
16 lis 20:50
Min. Edukacji: Nie krzycz pomocy, bo troje problemy są elementarne i tak jak i fizyczne.
16 lis 20:52
Kara: Dziękuję ABC i chichi
Mam jeszcze jeden przykład a jutro będę pytana
Wykaż,że jeśli liczba całkowita n nie jest podzielna przez 3, to liczba n2 − 1 jest podzielna
przez 3.
16 lis 21:35
Sushi:
Wzór skróconego mnożenia znasz ?
Co można powiedzieć o trzech kolejnych liczbach naturalnych ?
16 lis 21:37
janek191:
n = 3 k + 1 lub n = 3 k + 2
wtedy
n
2 −1 = ( 3 k + 1)
2 − 1 = 9 k
2 + 6 k + 1 − 1 = 3*( 3 k
2 + 2 k)
lub
dokończ
16 lis 21:41
Kara: Dzięki janek191 za wskazówki, pozdrawiam!
16 lis 21:49