Oblicz granice funkcji w punkcie stosując regułę de l'Hostpitala:
Skiper: Oblicz granice funkcji w punkcie stosując regułę de l'Hostpitala:
lim x−>∞ (ln(x)−x)
16 lis 19:08
sushi:
wskazówka
ln (x) < x
16 lis 19:11
Skiper: Wyszło mi że granicą jest −1
Jest to dobre rozwiązanie ?
16 lis 19:22
sushi:
to sprawdzamy
dla x= e100 mamy: ln x − x =...
dla x=e10 000 mamy: ln x − x =...
dla x=e1 000 000 mamy: ln x − x =
16 lis 19:36
Mila:
ln(x)−x=ln(x)−ln(e
x)⇔
Teraz licz granicę
16 lis 23:39
16 lis 23:42
chichi:
Do @
Skiper to w punkcie czy w nieskończoności?

Do @
Mila owszem tak łatwo dostaniemy się do granicy, ale polecenie narzuca inną metodę
16 lis 23:49
Mariusz:
chichi a jak inaczej chcesz policzyć tę granicę ?
21 lis 06:09
propelan: też jestem ciekaw
21 lis 19:33
chichi:
Ja w ogóle nie chce liczyć tej granicy, zwracam jedynie uwagę, aby dokładnie czytać polecenia
21 lis 19:37
Sushi:
Przecież to widac −∞
21 lis 19:46
chichi:
Rzecz jasna, z tej postaci, którą przedstawiła @
Mila od razu widać granicę
21 lis 19:50
Sushi:
z tego co podałem wczesniej o 19:11; to tak samo jak policzyc x−x2
21 lis 19:57
wredulus_pospolitus:
@chichu ... a czemu uważasz, że przy zapisie: lim ln(x/e
x) nie możemy skorzystać ze szpitala ?
| | ∞ | |
Wchodzimy z granicą pod logarytm i mamy symbol nieoznaczony |
| i jedziemy szpitalkiem |
| | ∞ | |
21 lis 21:23
chichi:
A bo się kopnąłem kiedyś tam i patrzyłem dla x→0, słusznie masz rację, nie wiem czemu nikt
wcześniej nie krzyczał
21 lis 21:29
Mariusz:
"Ja w ogóle nie chce liczyć tej granicy, zwracam jedynie uwagę, aby dokładnie czytać polecenia"
Udaje mądrego a nic sensownego nie ma do zaproponowania
a skoro nie masz nic do zaproponowania to po co odpisujesz
W dodatku wprowadza w błąd użytkowników swoimi wpisami
No właśnie z postaci do której doprowadziła Mila łatwiej zastosować regułę Hospitala
Przydałoby się też wspomnieć o ciągłości logarytmu
21 lis 21:50