Przekształcenie funkcji
etna: Opisz przekształcenia prowadzące od wykresu:
f(x)=√x do f(x)=√1−|3x+2|
16 lis 18:05
Sushi:
I jakie masz swoje sugestie, do kolejnych przekształceń ?
16 lis 18:09
olo: A czy to się w ogóle da? Trudne...
16 lis 21:10
wredulus_pospolitus:
f(x) = √x
1) 'wydłużenie' po osi OY o √3 otrzymując g(x) = √3x
2) przesunięcie wykresu o dwie jednostki w lewo po osi OX otrzymując h(x) = √3x + 2
3) przerzucając symetrycznie wszystko co jest na prawo od x = −2/3 na lewą stronę od tej
prostej otrzymamy n(x) = √|3x+2|
4) przesuwamy wszystko o 1 jednostkę w dół po osi OY otrzymując m(x) = √|3x+2| − 1
5) przerzucamy wszystko co jest pod osią OX nad nią, a co nią nad nią otrzymując k(x) = √1 −
|3x+2|
6) bierzemy poprawkę na DZIEDZINĘ funkcji (to co byś pod pierwiastkiem musi być ≥ 0) ergo −−−
wymazujemy wszystko co jest pod osią OX
16 lis 21:18
etna: Dziękuję. Czy w pkt.4 nie powinno być "OX" − bo dotyczy argumentu.
26 lis 09:21
chichi:
Ten cały (4) punkt to przecież jest bzdura
26 lis 11:35
chichi:
W ogóle nic tu nie gra w tych przekształceniach... już w (2) jest błąd
26 lis 11:44
wredulus_pospolitus:
no jak nic ... błędny są tam
26 lis 13:45