Zbadaj dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązanie
Kacelele: Danie jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich wartości parametru m∊R równanie ma
rozwiązanie:
a) |x−2|*m=−3
b) |m+2|*|x−3|=|2x−6|−1
Proszę chociaż o przykład a), bo nie wiem jak się za to zabrać
16 lis 17:34
Sushi:
1. Jakiego znaku jest prawa strona równania a jakiego wartość bezwględna ?
16 lis 17:44
Kacelele: Prawa ujemnego, wartość bezwzględna dodatnia, więc m musi być <0?
16 lis 17:53
Kacelele: w b) |2x−6|−1 musi być >0 z czego wyjdą dwa przypadki?
16 lis 17:55
Sushi:
1. więc masz już wstępna segregacje co do wartości „m”
Jak wyglada wykres y=|x−2|, bo trzeba rozpatrzeć 1, 2 rozwiązania
16 lis 18:07
Kacper:
Oba równania są liniowe i wystarczy analiza takiego równania bez rysunku 😉
16 lis 18:30
Sushi:

Więc będzie albo jedno rozwiązanie w wierzchołku albo dwa
16 lis 18:35