Rozwiąż równanie
Kacelele: Jak rozwiązać tego typu równanie? √4x+2 + √4x+2 =4
16 lis 16:36
Mila:
1)
2
√4x+2=4 /
2
4(4x+2)=16
4x+2=4
4x=2
| | 1 | |
2) sprawdzamy, czy x= |
| spełnia równanie |
| | 2 | |
L=2
√4*12+2=2*
√4=4
16 lis 16:42
chichi:
D=[−0.5, +
∞)
2
√4x+2 = 4 / :2
√4x+2 = 2 / (...)
2
4x+2 = 4
16 lis 16:44
Kacelele: Mała pomyłka

, pod drugim pierwiastkiem powinno byc 4x−2
16 lis 16:51
Mila:
Zasadnicza różnica, zresztą przypuszczałam, że błędna treść zadania.
Jeśli
chichi nie wrzuci rozwiązania to napiszę
16 lis 17:00
Kacelele: okej, sorry za nieuwagę
16 lis 17:04
Sushi:
Najpierw założenia co do „x”
Podnieś obustronnie do kwadratu, potem zostaw pierwiastek po jednej stronie, a resztę na drugą.
Znowu podnieś obustronnie do kwadratu i dostaniesz równanie kwadratowe
16 lis 17:41
chichi:
@
Mila śmiało wrzucaj, ja jestem aktualnie w pociągu i nie chce mi się tego wklepywać na
telefonie
16 lis 18:02
Mila:
√4x+2+
√4x−2=4
4x+2≥0 i 4x−2≥0
√2(2x+1)+
√2(2x−1)=4
√2*(
√2x+1+
√2x−1)=4 /
2 obie strony nieujemne
2(2x+1+2
√4x2−1+2x−1=16
4x+2
√4x2−1=8
2x+
√4x2−1=4
| | 1 | |
2) x≥ |
| i √4x2−1=4−2x i 4≥2x⇔x≤2 |
| | 2 | |
4x
2−1=(4−2x)
2
4x
2−1=16−16x+4x
2
16x=17
odp.
16 lis 19:14