Wyznacz iloczyny kartezjańskie:
sillygoose:
1. {0, {1}} x ∅ = ∅
2. {0,1}3 = {(0,0,0),(0,0,1),(0,1,1),(1,1,1),(1,1,0),(1,0,0)} ←czy dobrze?
3. {{0,1}}3 = ?
4. {1,{2,{3,{4}}}} x {5,{6,{7}}} = ?
16 lis 15:50
chichi:
Błędy już w (1), co Cię gubi w (3) i (4)?
16 lis 16:42
sillygoose: {(0,∅), ({1},∅)} czyli tak?
16 lis 16:47
sillygoose: w 3. {({0,1},{0,1},{0,1})} ?
w 4. {(1,5),(1,{6,{7}}),({2,{3,{4}},5),({2,{3,{4}},{6,{7}})} ?
16 lis 17:02
sillygoose: halko
16 lis 21:16
ite: chichi co nie zgadza się w odpowiedzi 1) ?
16 lis 23:00
chichi:
To, że powinno być tak jak o
16:47
16 lis 23:01
chichi:
Upss... ja tam ciągle widziałem {∅}
16 lis 23:04
ite: Jeśli jeden ze zbiorów jest pusty, to iloczyn kartezjański nie jest zbiorem pustym?
16 lis 23:04
ite: no to wszystko już jasne : )
16 lis 23:05
chichi:
A więc prostując (1) jest dobrze, a gdyby było {0, {1}} x {∅} poprawna byłaby odp. z
16:47
16 lis 23:05
sillygoose: A reszta?
16 lis 23:08
chichi:
Sprawdź jeszcze raz czy w (2) czegoś nie brakuje, (3) jest dobrze, a (4) zobaczę jutro bo już
mnie się wszystko w oczach plącze
16 lis 23:12
sillygoose: (0,1,0),(1,0,1)?
16 lis 23:15
chichi:
Tak jest
16 lis 23:15
sillygoose: Dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi, ale wracając do 4. czy jest dobrze?
17 lis 22:16
chichi:
Brakuje nawiasów wąsatych w tym 4
17 lis 22:20
sillygoose: w sensie że jak
17 lis 22:53
chichi:
(
{2,
{3,
{4
}},5) − zaznaczyłem Ci kolorami, abyś zauważył, którego
brakuje, w kolejnej parze również brakuje tego w kolorze...
17 lis 23:01
sillygoose: dobra już widzę! dziękuję pięknie za pomoc
18 lis 00:28
chichi:
Na zdrowie
18 lis 00:31