wielomiany
jendrzej: Wykaż że dana liczba jest naturalna 3√26+15√3−3√26−15√3
odp: 3√26+15√3−3√26−15√3=x/3
26+15√3−33√{26+15√3}2*3√26−15√3+33√26+15√3*3√{26−15√3}2−26+15√3=x3
30√3−33√26+15√3*3√26−15√3*(3√26+15√3−3√26−15√3)=x3
30√3−33√(26+15√3)(26−15√3)*x=x3 30√3−33√(676−675)*x=x3 30√30−3x=x3
x3+3x−30√3=0 no i jest kicha coś chyba jest nie tak. Proszę mędrców o pomoc
16 lis 04:40
I'm back:
Nie są się ukryć ze kicha.
Na pierwszy rzut oka widać że trzeba dojść do wzoru (x+y)3 i (x−y)3
Patrząc na 26 + 15√3 mamy parę opcji, ale zapiszmy sobie to tak:
26 = x3 + 3xy2
15√3 = 3x2y + y3
Szybko przyjmujemy za y = a√3... przyjmując a=1 będziemy mieli y = √3, x = 2
I się zgadza
16 lis 07:24
ICSP: x3 + 3x − 30√3 = 0
x3 − 24√3 + 3x − 6√3 = 0
x3 − (2√3)3 + 3(x − 2√3) = 0
(x − 2√3)(x2 + 2√3x + 15) = 0
x = 2√3
16 lis 10:46
chichi:
Przecież ten rozkład widać gołym okiem...
W =
3√25+15√3 =
3√8+12√3+18+3√3 =
3√(2+√3)3 = 2+
√3
Analogicznie drugi pierwiastek: T =
3√26−15√3 = 2−
√3
W − T = 2
√3 (to nie jest naturalna liczba)
W + T = 4 (to jest naturalna liczba)
Więc albo Ty kopnąłeś się w znaku, albo autor zadania
16 lis 12:38
jendrzej: Niestety autor zadania. Pozdrawiam serdecznie mędrców
17 lis 10:07