Funkcja odwrotna
Rufi: Czy w funkcji homograficznej za każdym razem z dziedziny odrzucam wartość asymptoty pionowej, a
z przeciwdziedziny asymptoty poziomej? Nie istnieje zatem funkcja homograficzna
która nie jest odwracalna?
15 lis 18:55
ABC: | | ax+b | | dx−b | |
dla homografii |
| odwrotna jest |
| |
| | cx+d | | −cx+a | |
rachunki nie są jakieś kosmicznie trudne
15 lis 19:09
jc: Funkcja f(x)=ax+b, a≠0 jest funkcją homograficzną odwracalna na R.
Funkcja f(x)=1/x jest funkcją homograficzną odwracalną na R−{0}.
itp.
Przy odpowiedniej umowie każda funkcja homograficzna jest odwracalna.
Zwykle funkcję f(a)=(ax+b)/(cx+d), ad≠bc, definiuje się na RU{∞}
przyjmując, że jeśli mianownik = 0, to mamy ∞, oraz f(∞)=a/c.
15 lis 19:11
chichi:
Nie powielaj wątków, zacznij myśleć. Tam został wyczerpany temat
15 lis 19:11
jc: Oj, nie wiem czemu pomyślałem, że dziedzina powinna być równa przeciwdziedzinie...
Na dodatek źle odczytałem pytanie (pominąłem nie).
Oczywiście jest tak, jak pisze ABC, a warunek ad≠bc jest po to,
aby wykluczyć funkcje stałe np. f(a)=1,
15 lis 19:15