Funkcja homograficzna
Rufi: Czy funkcja homograficzna ma funkcję odwrotną? Wydaje mi się że nie, bo nigdy nie osiąga
wartości asymptoty poziomej, ale treść zadania które muszę zrobić wskazuje że da się to
zrobić.
15 lis 15:43
ICSP: Kiedy funkcja ma funkcję odwrotną?
15 lis 15:44
Rufi: Kiedy jest surjekcją i jest różnwatościowa
15 lis 15:47
Rufi: | | −15 | |
Roznowartosciowa jest na pewno, ale czy np F(x) = 2 + |
| jest surjekcją? Funckja nigdy |
| | x−3 | |
nie osiąga F(x) = 2
15 lis 15:50
ICSP: Czyli jednym słowem jest bijekcją.
Funkcja homograficzna jest iniekcją oraz suriekcją (ponieważ zbiór wartości i dziedzina nie są
tutaj liczbami rzeczywistymi)
15 lis 15:50
chichi:
| | 15 | |
No dobrze ale tak określone f: IR\{3} → IR\{2} wyraza się wzorem f(x) = − |
| +2 ?  |
| | x−3 | |
15 lis 15:53
ICSP: Co z tego, że nie osiąga 2 skoro 2 nie należy do jej przeciwdziedziny?
Na funkcje składają się dwie rzeczy:
1o Odpowiednio zdefiniowana dziedzina oraz przeciwdziedzina funkcji
2o "Przepis" na funkcję który zazwyczaj zapisujemy: f(x) = ...
Zatem sam zapis f(x) = x2 nie jest jeszcze funkcją.
Do zdefiniowania pojęć iniekcji oraz suriekcji również potrzebujesz dziedziny funkcji oraz jej
przeciwdziedziny.
15 lis 15:54
Rufi: Czyli z dziedziny odrzucam wartość asymptoty pionowej, a z przeciwdziedziny asymptoty poziomej
tak? Za kazdym razem przy funkcji homograficznej? Nie istnieje zatem funkcja homograficzna
która nie jest odwracalna?
15 lis 16:31