Czy różniczkować to znaczy obliczyć pochodną?
jaceksz73: Różniczka i pochodna to dwie różne rzeczy.
Natomiast powszechnie używa się zamiennie wyrażeń typu:
− zróżniczkować obustronnie równanie,
− zróżniczkować funkcję,
− zróżniczkować wyrażenie,
− obliczyć pochodną funkcji,
− obliczyć pochodną wyrażenia,
Czy różniczkowanie i obliczanie pochodnej to według Was to samo?
Czy są jakieś różnice?
Ewentualnie kiedy stosuje się jeden zwrot, a kiedy drugi?
15 lis 15:38
daras: | | df | |
jesli y = f(x), to rózniczka: df = |
| dx |
| | dx | |
15 lis 19:39
daras: czyli jak to lubią zapisywać matematycy
df = y'dx
15 lis 19:41
15 lis 19:54
chichi:
Obejrzyj sobie do piwka czy tam herbatki
15 lis 19:56