trygonometria
dudu: Mam proble z zadaniem : Dla jakich wartości parametru a miejsce zerowe funkcji
| | 1 | |
f(x)= |
| x+3 jest większe od √3 |
| | | |
15 lis 12:17
ICSP: Najpierw znajdź miejsce zerowe:
f(x) = 0
i następnie rozwiąż nierówność:
x >
√3
...
15 lis 12:55
wredulus_pospolitus:
1) zauważmy, że funkcja f jest funkcją LINIOWĄ

2) f(0) = 3
3) związku z tym funkcja ta (aby mogła mieć miejsce zerowe x
0 >
√3) musi być funkcją
malejącą
4) związku z tym mamy warunki:
b) f(
√3) > 0
15 lis 12:55
dudu: tak założenie mam , ale głupieje przy zwykłym przeksztalceniu tego nijak mi nie wychodzi wykres
nie mam pojęcia bo probowalem wykres narysować ale jaki ?
| | 3π | |
nie pojmuje dlaczego masz −3(a+ |
| ) tam jest za iksem +3 no przeciez nie można sobie |
| | 4 | |
obustronnie pomnożyć przez mianownik !
możesz mi to wyjaśnić jak przeszedłes na mnożenie ?
15 lis 13:01
dudu: dokładnie wredulus, to tak jakby patrzec na π jak na zwykła liczbę w liniowej
15 lis 13:02
15 lis 13:13
wredulus_pospolitus:
1.
Odnośnie tego co napisał ICPS
x
o = −3*(a + 3π/4)
2. odnośnie 13:13 ... nie Tobie wychodzi, że gdyby a = −1000 −3π/4 to niespełniona byłaby ta
nierówność, co jest oczywiście bzdurą
a < −3π/4
15 lis 13:32
chichi:
To zadanie znajduje się w dziale trygonometria? Dobre
15 lis 13:43
dudu: drugie założeni jest f(√3) > 0
liczę f(
√3)
√3>−3a−2,25π
√3+2,25π>−3a
chyba nie rozumiem i w dodatku nie umiem liczyć
15 lis 13:49
ite:
W dziale 'trygonometria' należy umieszczać wszystkie przykłady, w których występuje oznaczenie
π lub o (stopień, również Celsjusza). Ta prosta zasada obowiązuje tu od kilku dni.
15 lis 13:51
Szkolniak:
f(
√3)>0
| 4√3 | |
| +3>0 | * (4a+3π)2 |
| 4a+3π | |
4
√3(4a+3π)+3(4a+3π)
2>0
(4a+3π)[4
√3+3(4a+3π)]>0
(4a+3π)(12a+4
√3+9π)>0
| | 3 | | 4√3+9π | |
(a+ |
| π)(a+ |
| )>0 |
| | 4 | | 12 | |
| | 3 | | 4√3+9π | | 3 | |
a∊(−∞; |
| π)∪( |
| ;+∞)\{− |
| π} |
| | 4 | | 12 | | 4 | |
15 lis 21:41
chichi:
Nie no bzdury wypisujesz... Zobacz tą końcówkę
15 lis 21:48
Szkolniak: Eh, dzięki za wyłapanie, takie głupoty napisałem że głowa boli.. mam nadzieję że to tylko przez
te 'brzydkie' liczby a nie na stałe
4
√3(4a+3π)>−3(4a+3π)
2
4
√3(4a+3π)+3(4a+3π)
2>0
(4a+3π)(4
√3+3(4a+3π))>0
(4a+3π)(12a+4
√3+9π)>0
| | 3 | | √3 | | 3 | |
(a+ |
| π)(a+ |
| + |
| π)>0 |
| | 4 | | 3 | | 4 | |
| | √3 | | 3 | | 3 | |
a∊(−inf;− |
| − |
| π)∪(− |
| π;+inf) |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
15 lis 22:20