Znajdź miejsce zerowe funkcji f(x-2010) = x^4 - 3x^3 - 2x^2 + 6x
no i pan Paweł: Dziedziną funkcji g jest zbiór liczb rzeczywistych. Wykres funkcji f(x) = x
4 − 3x
3 − 2x
2 +
6x otrzymamy przesuwając wykres funkcji g wzdłuż osi OX o 2010 jednostek w lewo.
a) Oblicz g(2009)
To udało mi się zrobić, g(x) = f(x−2010), a więc g(2009), to jest f(2009 − 2010), a więc
g(2009) = −4.
b) Znajdź miejsca zerowe funkcji g.
Tutaj jest ciężej − chciałem podstawić t
2 = x
4, ale nie wiem w takim wypadku co zrobić z x
3

Jak najlepiej to ogarnąć? Zrobić dwa wyznaczniki?