14 lis 22:59
chichi:
No dobrze, ale dokończ to...
14 lis 23:09
wredulus_pospolitus:
t = z3 <−−− oki
2−6i = 2(1−3i)
zauważmy, że (1−3i)2 = −8 −6i
więc mamy:
t2 − 2(1−3i)t −8−6i + 24 − 10i = 0
(t − (1−3i))2 − (−24 + 10i) = 0
(t − (1−3i))2 − (1 − 25 + 2*1*5i) = 0
(t − (1−3i))2 − (1 − 5i)2 = 0
( t − (1−3i) − (1−5i))(t − (1−3i) + (1−5i)) = 0
(t − (2 − 8i))(t − 2i) = 0
i wracamy z podstawieniem
no ale Ty możesz liczyć Δ ... może tak będzie Ci łatwiej
14 lis 23:10
wredulus_pospolitus:
popierniczyłem trochę
(t − (2 − 2i))(t − 8i) = 0 winno być
14 lis 23:30
Mila:
v=z
3
1) v
2+(2−6i)v+16−16i=0
Δ=(2−6i)
2−4*(16−16i)=−96+40i =(2+10i)
2 lub (−2−10i)
2
| | −2+6i−2−10i | | −2+6i+2+10i | |
v1= |
| lub v2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
v
1=−2−2i lub v
2=8i
2) z
3=−2−2i lub z
3=8i
z
3=−2−i wzory de Moivre'a, policz , jeśli będą kłopoty to pisz.
z
3=8i
z
3−8i=0 za (−1) wstawiam i
2
z
3+8i
3=0
(z+2i)*(z
2−2iz−4)=0
z=−2i lub Δ=12=4*3
| | 2i−2√3 | | 2i+2√3 | |
z= |
| =−√3+i lub z= |
| =√3+i |
| | 2 | | 2 | |
14 lis 23:48
Mila:
15 lis 16:28
anonim123: Dziękuję😀
15 lis 21:12