Równanie zespolone
Adam: Równanie zespolone: Prosze bardzo o pomoc. Po prawo wychodzi dosc slaby kąt i nie wiem jak to
rozpisać
(z−i)4 = (1+2i)8
14 lis 22:49
ICSP:
(z−i)4 = (1 + 2i)8 = (−3 + 4i)4
z = i + [−3 + 4i]eπk/2 , k ∊ {0,1,2,3}
14 lis 22:55
Adam: Mozesz wytlumaczyc? Nie wiem skąd co sie wzielo
14 lis 23:16
Mila:
(z−i)
4−((1+2i)
2)
4=0
[(z−i)
2−(−3+4i)
2]*[(z−i)
2+(−3+4i)
2]=0⇔
(z
2−2iz−1−(−7−24i))*(z
2−2iz−1+(−7−24i))=0
z
2−2iz−1+7+24i=0 lub z
2−2iz−1−7−24i=0⇔
z
2−2iz+6+24i=0 lub z
2−2iz−8−24i=0
1)Δ=(−2i)
2−4*(6+24i)=−28−96i=(6−8i)
2 sprawdź
| | 2i−6+8i | | 2i+6+8i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=−3+5i lub z
2=3+5i
lub
2)Δ=(−2i)
2+4*(8+24i)=28+96i=(8+6i)
2
| | 2i−8−6i | | 2i+8+6i | |
z3= |
| lub z4= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Posprawdzaj zapisy i rachunki.
z
3=−4−2i lub z
4=4+4i
14 lis 23:26
ICSP: Rozwiązując równanie:
zn = z0n
dla pewnej ustalonej liczby z0 (w tym wypadku jest to −3 + 4i)
wystarczy znaleźć jedno rozwiązanie (jest nim z0)
a następnie przemnożyć je przez pierwiastki równania podziału kola o zadanej potędze.
W tym wypadku należy jeszcze te rozwiązania przesunąć o pewien wektor.
14 lis 23:27
Adam: Dziekuje slicznie!
14 lis 23:55