matematykaszkolna.pl
Wyznaczania położenie punktu i dziedziny funkcji imię lub nick: Dzień dobry Mam podaną taką funkcję: f(x) = |arccos(x) + exln(x)| (część po + wygląda troszkę niewyraźnie, jest tam ex/ ln(x)). Moim zadaniem jest wyznaczenie dziedziny powyższej funkcji, a następnie sprawdzenie, dla dowolnie wybranego przeze mnie punktu, czy: 1. ma on odciętą nie należącą do dziedziny funkcji f(x), 2. jest on punktem wykresu funkcji f(x), 3. leży on nad wykresem funkcji f(x), 4. leży pod wykresem funkcji f(x). Proszę o pomoc, odwdzięczę się serduszkami: emotka
14 lis 16:42
imię lub nick: Wystarczy mi pomoc przy wyznaczeniu dziedziny emotka
14 lis 17:24
wredulus_pospolitus:
 ex 
f(x) = |arccos(x) +

|
 lnx 
1) arccosx −−−> x ∊ [−1 ; 1] 2) lnx ≠ 0 −−−−> x ≠ 1 3) lnx −−−> x > 0 Więc Df = (0,1)
14 lis 17:29
imię lub nick: Dziękuję Ci bardzo wredulusie pospolitusie emotka emotka emotka
14 lis 17:34
hm: dziwne zadanie, mi przy podstawianiu 1 wychodzila nieskończoność
14 lis 20:49
chichi: Po pierwsze punkt ma dwie współrzędne, po drugie co ty liczysz dla tej '1' nie masz prawa jej wstawiać do 'efa' bo f tam nie istnieje...
14 lis 20:57
imię lub nick: Witam raz jeszcze Nie potrafię sprawdzić kiedy punkt leży nad wykresem funkcji f(x), proszę o pomocemotka
14 lis 21:06
chichi: Co by nie utrudniać sobie życia, biorę taki punkt, którego pierwsza współrzędna należy do
 1 
dziedziny funkcji f, aby mógł porównać odcięte punktów. Zatem niech A=(

, 5), wyznaczam
 2 
 1 
wartość funkcji f dla argumentu x =

2 
 1 π e 
f(

) = |

| ≈ 1.86 czyli do wykresu funkcji f należy punkt
 2 6 ln(2) 
 1 π e 
P=(

, |

|)
 2 6 ln(2) 
 1 
(1) odcięta punktu A to

∊ (0, 1) − NIE
 2 
(2) NIE , bo P ≠ A
 π e 
(3) 5 > |

| − zatem TAK
 6 ln(2) 
(4) NIE, bo (3)
14 lis 21:17
chichi: abym mógł porównać rzędne punktów**
14 lis 21:18
imię lub nick: Już rozumiem! Bardzo dziękuję za pomoc emotka emotka emotka emotka emotka emotka
14 lis 21:21
chichi: W tym poleceniu w pytaniach od 1−4, nie funkcji f(x), tylko funkcji f. Zapis f(x) oznacza wartość funkcji f na argumencie 'x', a nie funkcję
14 lis 21:23
wredulus_pospolitus:
 ex 
Taka uwaga −−− zauważmy, że funkcja f(x) = |arccosx +

| spełnia warunek f(x) ≥ 0 dla
 lnx 
dowolnego x∊Df
14 lis 22:10
chichi: No tak, to jest oczywisty fakt, który może przyspieszyć rozważania co do wartości funkcji f, wystarczy brać takie punkty, których odcięta jest z przedziału (0, 1),a rzędna jest mniejsza od 0, wówczas mamy gotowe odp bez wyznaczania wartości funkcji f, ale pytający ma elementarne braki, więc nie wiem czy zauważyłby samodzielnie ten fakt
14 lis 22:19
chichi: Albo w ogóle brać te punkty, których odcięta jest spoza dziedziny funkcji f i mamy wszystkie odpowiedzi gotowe, take one's pick
14 lis 22:27