Wyznaczania położenie punktu i dziedziny funkcji
imię lub nick: Dzień dobry
Mam podaną taką funkcję: f(x) = |arccos(x) +
exln(x)| (część po + wygląda troszkę
niewyraźnie, jest tam e
x/ ln(x)).
Moim zadaniem jest wyznaczenie dziedziny powyższej funkcji, a następnie sprawdzenie, dla
dowolnie wybranego przeze mnie punktu, czy:
1. ma on odciętą nie należącą do dziedziny funkcji f(x),
2. jest on punktem wykresu funkcji f(x),
3. leży on nad wykresem funkcji f(x),
4. leży pod wykresem funkcji f(x).
Proszę o pomoc, odwdzięczę się serduszkami:
14 lis 16:42
imię lub nick: Wystarczy mi pomoc przy wyznaczeniu dziedziny
14 lis 17:24
wredulus_pospolitus:
| | ex | |
f(x) = |arccos(x) + |
| | |
| | lnx | |
1) arccosx −−−> x ∊ [−1 ; 1]
2) lnx ≠ 0 −−−−> x ≠ 1
3) lnx −−−> x > 0
Więc D
f = (0,1)
14 lis 17:29
14 lis 17:34
hm: dziwne zadanie, mi przy podstawianiu 1 wychodzila nieskończoność
14 lis 20:49
chichi:
Po pierwsze punkt ma dwie współrzędne, po drugie co ty liczysz dla tej '1' nie masz prawa jej
wstawiać do 'efa' bo f tam nie istnieje...
14 lis 20:57
imię lub nick: Witam raz jeszcze
Nie potrafię sprawdzić kiedy punkt leży nad wykresem funkcji f(x), proszę o pomoc
14 lis 21:06
chichi:
Co by nie utrudniać sobie życia, biorę taki punkt, którego pierwsza współrzędna należy do
| | 1 | |
dziedziny funkcji f, aby mógł porównać odcięte punktów. Zatem niech A=( |
| , 5), wyznaczam |
| | 2 | |
| | 1 | |
wartość funkcji f dla argumentu x = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | π | | √e | |
f( |
| ) = | |
| − |
| | ≈ 1.86 czyli do wykresu funkcji f należy punkt |
| | 2 | | 6 | | ln(2) | |
| | 1 | | π | | √e | |
P=( |
| , | |
| − |
| |) |
| | 2 | | 6 | | ln(2) | |
| | 1 | |
(1) odcięta punktu A to |
| ∊ (0, 1) − NIE |
| | 2 | |
(2)
NIE , bo P ≠ A
| | π | | √e | |
(3) 5 > | |
| − |
| | − zatem TAK |
| | 6 | | ln(2) | |
(4)
NIE, bo (3)
14 lis 21:17
chichi:
abym mógł porównać rzędne punktów**
14 lis 21:18
14 lis 21:21
chichi:
W tym poleceniu w pytaniach od 1−4, nie funkcji f(x), tylko funkcji f. Zapis f(x) oznacza
wartość funkcji f na argumencie 'x', a nie funkcję
14 lis 21:23
wredulus_pospolitus:
| | ex | |
Taka uwaga −−− zauważmy, że funkcja f(x) = |arccosx + |
| | spełnia warunek f(x) ≥ 0 dla |
| | lnx | |
dowolnego x∊D
f
14 lis 22:10
chichi:
No tak, to jest oczywisty fakt, który może przyspieszyć rozważania co do wartości funkcji f,
wystarczy brać takie punkty, których odcięta jest z przedziału (0, 1),a rzędna jest mniejsza
od 0, wówczas mamy gotowe odp bez wyznaczania wartości funkcji f, ale pytający ma elementarne
braki, więc nie wiem czy zauważyłby samodzielnie ten fakt
14 lis 22:19
chichi:
Albo w ogóle brać te punkty, których odcięta jest spoza dziedziny funkcji f i mamy wszystkie
odpowiedzi gotowe, take one's pick
14 lis 22:27