matematykaszkolna.pl
Obraz Rufi: f(x) = U{2x + 7}(x − 3} Znaleźć obraz zbioru A :=]3, 4] Jak powinienem to zrobić? stwierdziłem że funkcja jest malejąca. Chciałem policzyć f max jako f(4) i f min jako f(3) ale 3 jest poza dziedziną. Jak więc to obejść? Czy obrazem będzie po prostu (f(4), )?
14 lis 16:19
ICSP: Po pierwsze funkcja nie jest malejąca. Po drugie jakie f max chcesz liczyć (i dlaczego w 4 skoro "f jest malejąca") Po trzecie tak, obrazem będzie przedział (f(4) , )
14 lis 16:30
chichi: Stwierdziłeś, że funkcja f jest malejąca, a później wnioskujesz jakby była rosnąca, to zastanów się facet. Jeśli jest malejąca to: 4 > 3 ⇒ f(4) < f(3) to jakie fmax dla x = 4..
14 lis 16:31
Rufi: Oczywiście głupi błąd w przepisywaniu na szybko moich wyników. Chodziło mi o f max dla f(3). Zaskoczyło mnie natomiast dlaczego funkcja nie jest malejąca? Myślałem że po policzeniu
 −13 
pochodnej która wyniosła w tym przypadku

mogę stwierdzić że jest malejąca.
 (x−3)2 
14 lis 16:39
ABC: nie jest malejąca w całej dziedzinie , jest malejąca w każdej składowej spójności dziedziny
14 lis 16:41
Rufi: Jak więc mogę sprawdzić monotoniczność w całej dziedzinie?
14 lis 16:43
ABC: możesz wskazać dwa argumenty zaprzeczające maleniu funkcji w całej dziedzinie, gdy wybierzesz po jednym z każdej składowej spójności
14 lis 16:47
ICSP: f max dla f(3) Czyli nie dość, że liczysz wartość funkcji tam gdzie nie jest określona to jeszcze chcesz umieścić tam maksimum? Pochodna nie jest ciągła, więc nie wiesz nic o monotoniczności w R \{3}. Natomiast wiesz, że funkcja jest malejąca w przedziałach (− , 3) oraz (3 , )
14 lis 16:47