Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = -9(x-u{a}{2})^2 +4
abc: Mam problem z zadaniem.
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = −9(x−a2)2 +4
Dla a = 0 wyznacz te argumenty, dla których funkcja osiąga wartości ujemne.
wartości ujemne wychodzą mi x∊(−23; 23). W odpowiedziach jest x∊(−∞; −23) ∪
(23; ∞)
Z tego co widzę po obliczeniach na w odpowiedziach to pojawia się nierówność 0 > −9x2 + 4.
Z czego to wynika i dlaczego akurat > a nie = lub <?
14 lis 15:01
ABC:
"funkcja osiąga wartości ujemne" czyli "funkcja osiąga wartości mniejsze od zera"
czyli f(x)<0 czyli 0 >f(x)
14 lis 15:06
abc: Czyli po raz kolejny niedoczytałem zadania. Dzięki wielkie
14 lis 15:11
chichi:
Jeśli a = 0 to f(x) = − 9x
2+4, wartości ujemne, nie dopuszczamy tych zerowych..
| | 2 | | 2 | |
4−9x2 < 0 ⇔ (2−3x)(2+3x) < 0 ⇔ x ∊ (−∞, − |
| ) ∪ ( |
| , +∞) |
| | 3 | | 3 | |
14 lis 15:14