liczby
Aga: Liczby naturalne 𝑚,𝑛,𝑘, są takie, że 𝑚2 +𝑛2 =𝑘2. Udowodnij, że iloczyn 𝑚𝑛𝑘 jest
liczbą podzielną przez 60
14 lis 14:30
ula: podpowiedz
(a2 − b2, 2ab, a2 + b2) − trójka pitagorejska
14 lis 14:53
ABC: Możesz zacząć tak:
przypuśćmy że żadna z liczb m,n,k nie jest podzielna przez 3
wtedy m=3a+1 lub m=3a−1
n=3b+1 lub n=3b−1
k=3c+1 lub k=3c−1 dla pewnych naturalnych a,b,c
podniesienie do kwadratu doprowadzi do sprzeczności w każdym wypadku np:
(3a+1)
2+(3b−1)
2=(3c−1)
2
9a
2+6a+1+9b
2−6b+1=9c
2−6c+1
gdyż po lewej stronie zawsze reszta z dzielenia przez 3 wyjdzie 2 natomiast po prawej stronie
wyjdzie 1
zatem nie wprost pokazaliśmy że jedna z liczb m,n,k jest podzielna przez 3
Pokaż podobnie dla 5 i nieco chytrzej dla 4 , jeśli jesteś olimpijczykiem to dokończysz,
a jeśli nie, to zostaw to zadanie w spokoju
14 lis 14:58