Programowanie liniowe
k0w7: Otwarto nową fabrykę zajmującą się montażem telewizorów. Podstawowy asortyment produkcji
stanowią telewizory 32 i 43 oraz 55 calowe. Jednostkowy zysk ze sprzedaży oraz czas pracy
specjalistycznej linii montażowej (mającej kluczowe znaczenie dla produkcji) podaje tabela:
Czas pracy linii mont. [min.] 30(TV32) 60(TV44) 45(TV55)
Zysk w 1szt[zł] 250(TV32) 400(TV44) 500(TV55)
Limit pracy linii montażowej to 8000 godzin. Zarząd oczekuje, że zysk ze sprzedaży w
analizowanym okresie nie spadnie poniżej 1 mln zł. Z analiz rynku wynika, że udział
telewizorów
32 calowych powinien wynieść przynajmniej 20% ogólnej wielkości produkcji, lecz jednocześnie
tego modelu należy wytworzyć nie więcej niż 1000 sztuk. Z uwagi na wcześniejsze zamówienia
należy wyprodukować co najmniej 500 szt. odbiorników 43 calowych. Opracować plan produkcji
zapewniający maksymalny zysk ze sprzedaży (zakładamy, że sprzedana zostanie cała produkcja)
14 lis 14:17
k0w7: Pierwszy warunek brzegowy już mam:
0.5x1+ x2 + 0.75x3≤8000
Nie wiem jak rozpisać pozostałe...
14 lis 14:21
wredulus_pospolitus:
250x
1 + 400x
2 + 500x
3 ≥ 1'000'000
x
1 ≥ 20%*(x
1+x
2+x
3)
x
1 ≤ 1'000
x
2 ≥ 500
co więcej możemy policzyć:
| 250 | |
| = 500 <−−− zysk z 1h spędzonej na składanie 32 calówki |
| 0,5 | |
400 <−−−− zysk z 1h spędzonej na składanie 44 calówki
| 500 | |
| = 666,(6) <−−−− zysk z 1h spędzonej na składanie 55 calówki |
| 0,75 | |
co za tym idzie −−− chcemy ('praktycznie') zmaksymalizować ilość 55 calówek, przy minimalnej
możliwej liczbie 44 i 32 calówek
x
2 = 500 −−−> 500h zajęte
i jedziesz dalej
14 lis 14:34
wredulus_pospolitus:
niestety ... warunek x1 ≤ 1'000 będzie powodował konieczność zwiększenia produkcji x2
(najbardziej pracochłonna)
mianowicie:
x1 ≥ 20%*(x1+x2+x3)
x1 ≤ 1'000
oznacza, że zakład może produkować co najwyżej 5'000 telewizorów co oznacza, że mamy co
najwyżej 5'000h (z dostępnych 8'000h)
A tak naprawdę to nie 5'000h tylko maksymalnie mamy 4'500h produkcji (500h na 32 calówki,
4'000 na 44 calówki)
14 lis 14:41
I'm back:
Tak więc − tak naprawdę to nie czas nas ogranicza co ilość produkowanych urządzeń.
Zwiazku z tym x1 = 1'000, x2 = 500, x3 = 3'500 da nam największy zysk w wysokosci: 2.2 mln
PLN
14 lis 14:52
I'm back:
Po prostu większej liczby urządzeń nie możemy wyprodukować ze względu na warunki brzegowe
dotyczące 32calowki. Dlatego maksymalizujemy składanie 54 calowe (największy zysk) przy
utrzymaniu minimalnej produkcji 44 calowej.
14 lis 14:55
lP: Ma ktoś pomysł jak te dane wprowadzić do narzędzia Solver?
14 lis 16:42
wredulus_pospolitus:
Co Ty studiujesz? Z jakiego przedmiotu jest to zadanie?
14 lis 17:13
lP: Z przedmiotu Metody Optymalizacji
14 lis 17:28