równoległobok
Julek: Niech ABCD będzie równoległobokiem. Punkty E, F leżą odpowiednio po bokach AB, CD tak, że
∠EDC = ∠F BC i ∠ECD = ∠F AD. Wykazać, że AB ≥ 2 · BC.
14 lis 07:53
chichi:
@
Julek zaglądasz tu jeszcze?
15 lis 21:28
Julek: Tak
16 lis 16:55
chichi:
Udało się coś wykombinować? Bo widzę, że brak zainteresowania na forum tym zadaniem
16 lis 18:02
Julek: nie mam rozwiazania
16 lis 18:20
chichi:
Wrzucę zatem rozwiązanie, ale późnym wieczorem jak będę w domu
16 lis 18:29
Julek: i jak?
17 lis 10:50
chichi:
Wyleciało mi z głowy, aktualnie jestem na uczelni, więc upomnij się jeszcze raz po południu
17 lis 10:56
wredulus_pospolitus:

ΔAED podobny do ΔCFB (podobieństwo kkk)
ΔADF podobny do ΔEBC (podobieństwo kkk)
stąd:
czyli:
|AE|*|FC| = |DF|*|BE| ; podstawmy: |AE| = x ; |DF| = y ; |AE| + |BE| = 1 = |FC| + |DF|
x*(1−y) = y*(1−x) −−−> x − yx = y − yx −−−> x = y −−−> |AE| = |DF|
oznaczmy dodatkowo: |AD| = |BC| = a
| x | | a | |
| = |
| −−−> a2 = x(1−x) −−−> 0 < a2 ≤ 0.25 −−−> a ≤ 0.5 |
| a | | 1−x | |
| | |AD| | | |AD| | | 0.5 | |
stąd; |
| = |
| ≤ |
| = 0,5 −−−> 2|AD| ≤ |AB| |
| | |AB| | | |AE| + |EB| | | 1 | |
c.n.w.
17 lis 13:11
chichi:
No i tak to powinno wyglądać u mnie końcówka była:
| | |AB|+|BE| | | |AB|2 | |
|CB|2 = |AB|*|BE| ≤ ( |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
⇒2|CB| ≤ |AB|
17 lis 13:32
chichi:
I nie przyjmowałem konkretnej długości boku
17 lis 13:34
wredulus_pospolitus:
ja sobie przyjąłem '1' bo chciałem zmniejszyć ilość pisania długości boku
17 lis 13:40