matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
oblicz granicę ciągu
sinus:
Oblicz granicę ciągu
2n+(−1)
n
2n
(−1)
n
(−1)
n
f
n
=
= lim
+
= lim 2+
= 2 ponieważ w
n
n
n
n
(−1)
n
mianownik rośnie szybciej niż licznik więc granica z tego to 0? Czy to jest
n
dobrze?
14 lis 00:24
janek191:
Brakuje nawiasów i znaku lim.
(−1)
n
Ciąg naprzemienny a
n
=
jest zbieżny do 0.
n
14 lis 09:17
ICSP:
"mianownik rośnie szybciej niż licznik" ? (−1)
n
jest ciągiem rosnącym ?
14 lis 09:50