13 lis 23:14
PW: Już nie wytrzymuję, pani studentko. Indukcja to metoda dowodzenia, mówienie o "rozwiązaniu
indukcją" jest tak samo zręczne jak o "dowodzeniu równania".
Może bym i pomógł, ale nie chce Ci się przepisać tutaj zadania, a mnie się nie widzi poddać się
żądaniom zapodaj.net.
13 lis 23:34
ABC:
2n+1=2n*2≥(zał.ind.)2n2=n2+n2≥(***)n2+2n+1=(n+1)2
*** n2≥2n+1 dla n≥5 −fakt pomocniczy który także można udowodnić przez indukcję lub inaczej
13 lis 23:36
14 lis 13:31
anonim123: Już wiem że to zły pomysł ale jaki będzie dobry?
14 lis 13:39
I'm back:
Po co rozpisujesz prawa stronę? Rozpisujesz lewa (wyjmujesz z sumy jeden element i korzystasz z
(2))
Tyle razy robiłem już Ci te zadania z indukcji a Ty nadal nie potrafisz załapać tego schematu
14 lis 13:42
wredulus_pospolitus:
Dodatkowo ... sprawdź treść zadania ... jak dla mnie to powinno być:
| | n | |
∑ (ak + b) = |
| (an + (a + 2b)) |
| | 2 | |
bo:
niech n = 2
a + b + a
2 + b =? 1(a
2 + a + 2b) <−−− mamy równość
a nie jakbyś miałaś:
a + b + a
2 + b =? 1(a*2 + a + 2b) = 3a + 2b
14 lis 13:48
anonim123: Treść zadania jest dobrze przypisana a jak z twoją poprawką to zrobić?
14 lis 13:54
anonim123: We wcześniejszych zadaniach robiłam w tą stronę
14 lis 13:55
wredulus_pospolitus:
w ogóle to mi się to nie podoba to równanie
14 lis 13:59
anonim123: A mam pytanie czy to ma znaczenie którą stronę rozpisuje?
14 lis 13:59
wredulus_pospolitus:
tak, że w 99% przypadków rozpisując lewą stronę łatwiej jest skorzystać z założenia
indukcyjnego
14 lis 14:01
anonim123: A możesz podać jakiś przykład z rozpisywaniem lewej strony?
14 lis 14:02
wredulus_pospolitus:
twierdzisz, że
| | n | |
∑1n (ak + b) = |
| (a*n + (a + 2b)) jest poprawne  Okey ... w takim razie: |
| | 2 | |
| | n | | n | | n(n+1) | | n | |
P = |
| (a*n + (a + 2b)) = |
| (a*(n+1) + 2b) = |
| *a + |
| *2b = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= a*(1+2+3+....+n) + n*b = ∑
1n (a*k + b)

a nie ∑ (a
k + b)
14 lis 14:04
anonim123: Rzeczywiście mój błąd powinno być ak jak rozpisać tutaj lewą stronę bo zazwyczaj rozpisywała
prawą?
14 lis 14:10
wredulus_pospolitus:
| | n | |
L = ∑n+1 ak + b = a(n+1) + b + ∑n ak + b = // z (2) // = a(n+1) + b + |
| (an + a + 2b) |
| | 2 | |
= ... i rozpisujesz dalej jak sobie chcesz to już nie jest aż tak istotne, nie trzeba też
żadnych szacowań robić
14 lis 14:13
anonim123: Nie wiem jak to sprytnie rozpisać
14 lis 14:36
anonim123: ?
14 lis 16:05
anonim123: ktoś pomoże?
14 lis 19:14