kwadrat
ithat:

Na kwadracie opisano okrąg o promieniu R i wybrano punkt M na tym okręgu. Wykaz ze
MA
2MC
2+MB
2MD
2=10R
4
13 lis 20:42
wredulus_pospolitus:
trudno wykazać coś co nie jest prawdą.
Niech M = C
wtedy:
|MC| = 0 ; |MA| = 2R ; |MB| = |MD| = √2R
w takim razie L= 0 + (2R2)2 = 4R4 ≠ 10R4 = P
13 lis 20:51
Mila:
ithat Popraw treść.
13 lis 21:14
ithat: Czy to jest dobrze?
x2+y2=r2
M=(rcos α,rsin α)
A(r,r),B(−r,r),C(−r,−r),D(r,−r)
MA2 MC2=r4(5−8sin α cos α)
MD2 MB2=r4(5+8sin α cos α)
13 lis 21:27
wredulus_pospolitus:
co to jest x co to jest y ?
13 lis 21:32
wredulus_pospolitus:
aaa ... wzór na okrąg o środku w (0,0) ... okeeeey
13 lis 21:32
wredulus_pospolitus:
No to wyjaśnij dlaczego dla M = (−r,−r) nie wychodzi tak jak chcesz
13 lis 21:33