proste
uczen: Danych jest 8 prostych na płaszczyźnie z których żadne dwie nie są równoległe. Udowodnij, że co
najmniej dwie z nich tworzą kąt mniejszy niż 23°
13 lis 18:26
I'm back: Żadne dwie proste nie są rownolegle.
Zwiazku z tym każda z tych prostych jest nachylona do osi OX pod innym kątem.
Mamy pulę 360o (a tak naprawdę mniejsza bo kat α i kat (α+180o daje proste równolegle).
Zwiazku z tym de facto mamy pulę [0o, 180o) do wykorzystania co daje nam średnio pule 22.5o
dla każdej prostej.
Albo inaczej − pierwsza prosta jest pod kątem 0o, druga 23o, trzecie 46o, czwarta 69o,
piąta 92o, szósta 115o, siódma 137o to ósma musi być pod katem minimum 160o (aby nie
wpadać w warunki zadania) jednak Zauważmy ze wtedy z pierwsza prosta tworzy kat mniejszy niż
23o.
13 lis 18:55
PW: Umiem udowodnić, że co najmniej jeden kąt ma miarę mniejszą niż 26°, dla 23° teza wydaje się
być fałszywa.
13 lis 23:15
I'm back:
@PW a niby dlaczego?
13 lis 23:36
PW: Może już źle widzę (na pewno), ale wyobraziłem sobie taki pęk prostych, w którym kolejno
∡(l
1, l
2) = 24°
∡(l
2, l
3) = 24,5°
∡(l
3, l
4) = 25°
∡(l
4, l
5) = 25,5°
∡(l
5, l
6) = 26°
∡(l
6, l
7) = 26,5°
∡(l
7, l
8) = 27°
| | (24+27)° | |
razem ∡(l1, l8) = |
| .7 = 178,5° (dobra miara kąta między dwiema prostymi) |
| | 2 | |
Najmniejszy kąt ma miarę 24°, wszystkie inne są większe
13 lis 23:54
ABC: a pierwsza z ósmą jaki kąt tworzy?
14 lis 00:03
I'm back:
178.5 − − > 180 − 178.5 = 1.5
14 lis 00:10
PW: Nie wierzę.
14 lis 10:14
I'm back:
@PW... A jednak
14 lis 10:16
PW: Jakoś tak brałem kąty skierowane. Pora zamilknąć.
14 lis 10:16