Wytłumaczy mi to ktoś dokładniej co tu zaszło? Mam to opisane tak jak jest w cud
xyz: f(x) = ax2 + bx + 8
f(x) = ax2 + 4ax + 4a + 2
"Wiedząc, że funkcja f(x) = ax2 + bx + 8 jest tą samą funkcją, co f(x) = ax2 + 4ax + 4a + 2,
to możemy porównać wartości współczynników przy zmiennej x i wyrazów wolnych."
4a + 2 = 8 oraz b = 4a
Wytłumaczy mi to ktoś dokładniej co tu zaszło? Mam to opisane tak jak jest w cudzysłowie, ale
niewiele z tego rozumiem.
13 lis 16:11
ICSP: Porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach.
Przy x:
b = 4a
Wyrazy wolne:
4a + 2 = 8
13 lis 16:12
xyz: Wciąż nie bardzo rozumiem.
13 lis 16:18
wredulus_pospolitus:
skoro f(x) = ax2 + bx + 8 ma być TAKĄ SAMĄ FUNKCJĄ co g(x) = ax2 + 4ax + 4a + 2
to znaczy, że obie te funkcje muszą WYGLĄDAĆ TAK SAMO (przyjmować te same wartości dla takiego
samego 'x')
związku z tym musimy porównać ze sobą współczynniki przy tych samych potęgach ... i muszą one
być sobie równe ... tylko w tym momencie zajdzie f(x) = g(x) dla DOWOLNEGO 'x'
13 lis 16:21
xyz: Ok, czyli jak dobrze rozumiem, to:
ax2 + bx + 8 = ax2 + 4ax + 4a + 2
w ax2 podstawiam 1 pod x
a + bx + 8 = a + 4ax + 4a + 2
W bx i 4ax podstawiam 1 pod x
a + b + 8 = a + 4a + 4a + 2
a + b + 8 = 9a + 2
b + 8 = 4a + 6
Co robię źle?
13 lis 16:37
xyz: Ewentualnie mógłby ktoś to rozwiązać krok po kroku?
13 lis 16:39
ABC: ICSP ci zrobił krok po kroku
PS.jeżeli jesteś na studiach ... tu jest śliski teren , dla ciał o charakterystyce różnych od
zera jest inaczej
ale w liczbach rzeczywistych jest tak jak oni mówią
13 lis 16:44
ABC: na przykład w ciele Z5 wielomiany o takich współczynnikach jako funkcje mogą być równe (czyli
dawać te same wartości dla tych samych argumentów) , a mieć inne współczynniki
przy poszczególnych potęgach
13 lis 16:47
ICSP: Źle rozumiesz.
Masz wielomian:
ax2 + bx + 8
Potrafisz podać współczynniki przy x2 , x oraz wyraz wolny?
13 lis 16:53
xyz: Współczynnikiem przy x2 jest a. Współczynnikiem przy x jest b. 8 jest wyrazem wolnym.
13 lis 17:00
ICSP: To teraz zrób to samo z funkcją:
ax2 + 4ax + (4a + 2)
i następnie porównaj współczynniki przy x2 , x oraz wyrazy wolne.
13 lis 17:01
xyz: przy ax2 jest a, przy x jest 4a i mój wyraz wolny to 4a+2. Zgadza się?
13 lis 17:15
ICSP: Tak
Teraz porównujesz współczynniki:
x2 : a = a
x : ...
x0 − wyrazy wolne : ...
Dostaniesz równania zapisane o 16:12
13 lis 17:17
xyz: Faktycznie. Dzięki wielkie
13 lis 17:24