Czy układ jest grupą? Analiza matematyczna, studia
Lolka: W zbiorze R/{1} określamy działanie a*b=a+b−ab dla a,b należącego do R/{1}.
Zbadać czy układ (R/{1}, *) jest grupą
13 lis 15:28
wredulus_pospolitus:
i problem napotykasz w którym momencie sprawdzania czy jest to grupa?
13 lis 15:45
Lolka: Ogólnie nie wiem nawet jak zacząć.
Z notatek z zajęć nie potrafię wyciągnąć czegokolwiek co pomogłoby mi rozwiązać to zadanie
14 lis 15:51
ABC: a definicja grupy jest w twoich notatkach ?
wiele lat temu jeden z najlepszych wykładowców jakich spotkałem w życiu powiedział
"Cel będę uważał za osiągnięty , jeśli po moim wykładzie algebry dwie rzeczy zostaną w głowie
na zawsze:
definicja grupy i to że Galois młodo zginął z powodu kobiety "
14 lis 16:11
chichi:
Badamy wpierw łączność:
(a*b)*c = (a*b)+c−(a*b)c = a+b−ab+c−(a+b−ab)c = a+b+c−ab−bc−ac+abc
a*(b*c) = a+(b*c)−a(b*c) = a+(b+c−bc)−a(b+c−bc) = a+b+c−ab−bc−ac+abc
No i tak jedziesz z kolejnymi warunki, w razie problemów przepisz tu, gdzie się zacinasz
14 lis 16:15
Lolka: W notatkach mam coś takiego:
Strukturę algebraiczną (𝐺,∗) z działaniem wewnętrznym ∗, nazywamy grupą, gdy spełnia
aksjomaty
1. ∀𝛼, 𝛽, 𝛾 ∈ 𝐺: (𝛼 ∗ 𝛽) ∗ 𝛾 = 𝛼(𝛽 ∗ 𝛾) łączność działania
2.∃𝜀 ∈ 𝐺∀𝛼 ∈ 𝐺: 𝜀 ∗ 𝛼 = 𝛼 ∗ 𝜀 = 𝛼 istnienie elementu neutralnego
3. ∀𝛼 ∈ 𝐺∃𝛼′ ∈ 𝐺: 𝛼 ∗ 𝛼′ = 𝛼′∗ 𝛼 = 𝜀 istnienie elementu symetrycznego
Element 𝜀 ∈ 𝐺 nazywamy elementem neutralnym grupy, a element 𝛼′ ∈ 𝐺 nazywamy
elementem symetrycznym do elementu 𝛼 ∈ 𝐺.
Jeśli oprócz aksjomatów 1−3 spełniony jest aksjomat:
4. ∀𝛼, 𝛽 ∈ 𝐺: 𝛼 ∗ 𝛽 = 𝛽 ∗ 𝛼
to grupę nazywamy przemienną lub abelową.
Ale na prawdę zupełnie nie wiem co z tym robić. To co pisze @chichi nic mi nie tłumaczy
14 lis 19:09
chichi:
Nie widzisz tego, że ja wprost z tej definicji sprawdzam czy spełnione są te aksjomaty?
14 lis 19:21
janek191:
2)
a* e = a
a*e = a + e − ae = a ⇒e − ae = 0 ⇒ e = 0
e*a = a
e*a = e + a − ea = a ⇒ e + ea = 0 ⇒ e = 0
e = 0 − element neutralny *
14 lis 20:10
Lolka: Dobra, chyba już rozumiem. Zajęło mi to chwilę ale mam nadzieję że zapamiętam. @chichi widzę,
widzę. Nie potrafiłam zrozumieć skąd się bierze to: "(a*b)+c−(a*b)c" ale już ogarnęłam

@janek191 dzięki wielkie, ten element neutralny paradoksalnie od razu załapałam.

Największy problem mam chyba ze sprawdzeniem czy działanie jest wewnętrze czy zewnętrzne
bo wychodzi mi cos takiego i nie wiem co dalej, chyba, że coś źle robię
a+b−ab=a+b(1−a)
tylko że w takim wypadku mogłoby byc także
b+a(1−b)
a i tak to chyba nic nie daje
14 lis 21:22
ICSP: Niech a,b będą rzeczywiste i różne od 1. Wtedy:
(1−a)(b−1) ≠ 0
b − 1 −ab + a ≠ 0
a + b − ab ≠ 1
czyli działanie jest wewnętrzne.
14 lis 21:32
Lolka: pięknie dziękuję.
Jeszcze jedna sprawa, mianowicie aksjomat czwarty wychodz mi:
a'=−a1−a
i wydaje mi się że należy do R/{1} ale wolę się upewnić
14 lis 21:39
ICSP: W takim razie wskaż liczbę rzeczywistą a taką, że
jest równe 1.
"Wydaje mi się" jest dość słabym uzasadnieniem.
14 lis 21:43
chichi:
Hmm... Jakby to powiedzieć, chyba nie rozumiesz definicji... Zatem przeczytaj najpierw
definicje, a potem to:
Ja ten zbiór IR
\{1} nazwę zbiorem A (ma być backslash, bo Twój zapis nie ma sensu

)
Zauważmy, że dla ∀b∊A(a = 1 ∧ b∊A) ∨ ∀a∊A(a∊A ∧ b = 1) mamy, że: a*b = 1, to oznacza,
że wylatuję poza A wtedy i tylko wtedy, gdy zachodzi powyższe, czyli gdy a=1 lub b=1
(wówczas b dowolne z A i a dowolne z A respectively), no ale ja nie mogę wziąć a=1 lub b=1, bo
a∊R\{1} oraz b∊R\{1}. Co oznacza, że działanie '*' jest wewnętrzne w zbiorze A
14 lis 21:52
Lolka: no dobra, to wychodzi, że 0=1 czyli jednak nie należy?
14 lis 21:53
ICSP: | | a | |
Należy, bo dla dowolnej liczby różnej od 1 element odwrotny równy |
| również jest różny |
| | a−1 | |
od 1.
14 lis 22:05