3 | 4 | ||
= | |||
2x−m | mx−8 |
m | 8 | |||
x≠ | i x≠ | dla m≠0 | ||
2 | m |
3 | 4 | ||
= | stąd | ||
2x | −8 |
8 | ||
3m−8=0 ⇔m= | ||
3 |
32 | ||
mamy: 0*x=24− | sprzeczność− rozwiązań brak | |
3 |
8 | ||
m≠ | ||
3 |
24−4m | ||
x= | i x<0⇔ | |
3m−8 |
24−4m | 24−4m | m | 24−4m | 8 | |||||
<0 i | ≠ | i | ≠ | ||||||
3m−8 | 3m−8 | 2 | 3m−8 | m |
8 | ||
(* ) m< | lub m>6 | |
3 |
24−4m | m | ||
≠ | |||
3m−8 | 2 |
8 | ||
m=−4< | to wyłączmy ze zbioru | |
3 |
24−4m | 8 | ||
≠ | |||
3m−8 | m |
8 | ||
m∊(−∞,−4)∪(−4, | )∪(6,∞) | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |