jak wyznaczyć dane?
deco: Jak wyznaczyć równanie do tego zadania?
Zbiornik można napełnić wodą z dwóch kranów. Pierwszy kran napełnia pusty zbiornik w czasie o 2
godziny krótszym niż drugi. Jeśli otworzymy oba krany jednocześnie, to zbiornik napełni się w
2h 24min. Ile czasu potrzeba, aby napełnić pusty zbiornik przez każdy z kranów z osobna?
13 lis 14:11
ABC:
możesz np x− czas napełniania zbiornika przez mocniejszy kran
wtedy równanie:
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
| bo 2h 24 min= 2,4h =2 |
| h |
| x | | x+2 | | | | 5 | |
13 lis 14:27
Kacper: ABC ty pracujesz w szkole?
13 lis 14:30
ABC: przecież już dyskutowaliśmy w jednym wątku o tym, owszem pracuję
13 lis 14:51
deco: Dziękuje za pomoc
13 lis 21:03
zawór: co to jest "mocniejszy kran"? czy to przeciąganie liny?
14 lis 11:22
I'm back:
'mocniejszy kran' to ten który ma większą przepustowość, że względu na większą przepustowość ma
grubsze ścianki kranu co przekłada się na to że jest on 'mocniejszy'. Teraz już wiesz co to
znaczy 'mocniejszy kran'?
14 lis 11:31