Podzielność przez 80, dowody
no i pan Paweł: Wykaż, że 218 − 198 jest podzielne przez 80.
13 lis 11:55
ABC: 218−198=(214−194)(214+194)=(212−192)(212+192)(214+194)
pierwszy nawias to 441−361=80
jakich ty masz nauczycieli że takich podstawowych szablonów nie znasz?
13 lis 12:08
no i pan Paweł: Aha, no dobra, w sensie myślałem, że jest jakiś bardziej trywialny i łatwiejszy sposób na
wyliczenie tego. Każdy głupi umie wymnożyć ze wzoru

Dzięki wielkie i dobrego dnia!
13 lis 12:11
no i pan Paweł: W sensie ja jestem głupi i jednak zadałem tu pytanie, bo tego nie zrobiłem, także dzięki
13 lis 12:12
ABC:
Można też z kongruencji podzielność przez 16 i z obserwacji podzielność przez 5 (ostatnia cyfra
wyniku 0) , i ponieważ 5,16 względnie pierwsze to jest podzielność przez 80
ale ilość pisania porównywalna z pierwszym sposobem
13 lis 12:21