Zadanie z treścią - równania 8 klasa
Anczur: Cześć. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Właściciel sklepu osiedlowego wpłacił do banku dzienny utarg w wysokości 2800zl
banknotami 100 zł 50 zł i 20 zł. Banknotów 50 zł było 10 razy więcej niż banknotów 100 zł a
banknotów 20 zł
połowę liczby banknotów 50 zł. Ile wpłacono w banknot
ach 50 zł oraz ile wynosi liczba wszystkich banknotów
Zapisałam
X− banknoty 100zl
Y− banknoty 50 zl
Z− banknoty 20 zl
Proszę o jakąś podpowiedź jak dalej mogę to zapisać
Z góry bardzo dziękuję
13 lis 09:32
janek191:
x − liczba banknotów 100 zł
10 x − liczba banknotów 50 zł
5 x − liczba banknotów 20 zł
Dokończ
13 lis 09:50
janek191:
I teraz
x*100 + 10 x* 50 + 5 x*20 = 2 800
100 x + 500 x + 100 x = 2 800
itd.
13 lis 09:59
Anczur: Bardzo dziękuję ❤️
X=175
13 lis 10:04
Anczur: teraz już rozumiem, chciałam z tych x zrobić sumę utargu tak na prawdę pomijając te banknoty
X wyjdzie równy 4
13 lis 10:13