teoria liczb
Joda: Wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych (a,b) takie że 2a2 −b2 =7.
13 lis 08:18
ABC:
zauważ że
1)a=2 b=1 jest rozwiązaniem
2)jeśli jakaś para (a,b) jest rozwiązaniem , to również para (3a+2b,4a+3b) jest rozwiązaniem
gdyż 2(3a+2b)2−(4a+3b)2=2(9a2+12ab+4b2)−(16a2+24b+9b2)=2a2−b2=7
masz już nieskończoną rodzinę rozwiązań , ale nie chce mi się zastanawiać czy w naturalnych to
już wszystkie, w całkowitych są jeszcze inne oprócz tych.
13 lis 09:40
ABC: Eksperymenty numeryczne zdają się sugerować ,że jest jeszcze druga rodzina startująca
z a=4 b=5 i dalej w/g tej samej rekurencji (22,31) itd. ale dowód zostawiam tobie
13 lis 11:37