Nierówność algebraiczna
deco: Wykaż, jeśli x>0 to
12 lis 23:08
wredulus_pospolitus:
x4 − 32x + 48 ≥ 0
x4 − 2x3 + 2x3 − 4x2 + 4x2 − 8x − 24x + 48 ≥ 0
(x−2)[x3 + 2x2 + 4x − 24] ≥ 0
(x−2)[[ x3 − 2x2 + 4x2 − 8x + 12x − 24] ≥ 0
(x−2)(x−2)(x2 + 4x + 12) ≥ 0
(x−2)2[ (x+2)2 + 8] ≥ 0
wniosek i kończymy
12 lis 23:12
ABC: ja bym z AM−GM zrobił
| x3+16/x+16/x+16/x | |
| ≥4√x3*16/x*16/x*16/x=8 |
| 4 | |
12 lis 23:16
Szkolniak: x
4+48≥32x, bo x>0
x
4−32x+48≥0
x
4−8x−24x+48≥0
x(x
3−8)−24(x−2)≥0
x(x−2)(x
2+2x+4)−24(x−2)≥0
(x−2)[x(x
2+2x+4)−24]≥0
(x−2)(x
3+2x
2+4x−24)≥0
(x−2)(x
3−8+2x
2+4x−16)≥0
(x−2)[(x−2)(x
2+2x+4)+2(x
2+2x−8)]≥0
(x−2)[(x−2)(x
2+2x+4)+2(x+4)(x−2)]≥0
(x−2)
2[(x
2+2x+4+2(x+4)]≥0
(x−2)
2(x
2+4x+12)≥0 | : (x
2+4x+12), bo ⋀(x
2+4x+12>0)
x∊ℛ
(x−2)
2≥0 + komentarz
12 lis 23:17
gg:
Z nirówności między średnimi am− gm
| | 16 | | 16 | | 16 | |
| ≥ 4√x3* |
| * |
| * |
| = 8 |
| 4 | | x | | x | | x | |
12 lis 23:20
gg:
12 lis 23:20
Mila:
II sposób
Nierówność między średnim S
a i S
g
| |
| ≥4√x3*16x*16x*16x=4√163=8⇔ |
| 4 | |
cnw
12 lis 23:21
deco: Dziękuje za pomoc!
13 lis 14:06