wyrażenia algebraiczne
samba:
1) Wykaż, że jeśli:
a2+b2+c2=ab+ac+bc to
a=b=c
12 lis 21:49
wredulus_pospolitus:
przyjmijmy, że a≥b≥c
a2 + b2 + c2 = ab+ac+bc
a(a−b) + b(b−c) + c(c−a) = 0
a(a−b) + b(b−a + a−c) + c(c−a) = 0
(a−b)(a−b) + (c−b)(c−a) = 0
(a−b)(a−b) + (b−c)(a−c) = 0
z tego co początkowo założyliśmy: a−b ≥ 0 ∧ b−c ≥ 0 ∧ a−c ≥ 0
aby równanie było spełnione to: 1) a=b ; 2) b=c ... a co za tym idzie także a = c
c.n.w.
12 lis 21:55
wredulus_pospolitus:
można było szybciej pogrupować
12 lis 21:55
Szkolniak: a2+b2+c2=ab+ac+bc | *2
2a2+2b2+2c2=2ab+2ac+2bc
(a2−2ab+b2)+(a2−2ac+c2)+(b2−2bc+c2)=0
(a−b)2+(a−c)2+(b−c)2=0
i stąd widać, że a=b=c
12 lis 21:57
Mila:
a2+b2+c2−ab−ac−bc=0 /*2
2a2+2b2+2c2−2ab−2ac−2bc=0
a2−2ab+b2+a2−2ac+c2+b2−2bc+c2=0
(a−b)2+(a−c)2+(b−c)2=0⇔
a−b=0 i a−c=0 i b−c=0
dokończ z komentarzem
12 lis 21:58