Prawdopodobieństwo PR
Damian#UDM: (0 − 3) PR
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6} losujemy jednocześnie dwie liczby.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu liczb, z których najmniejszą
jest 2 lub 5.
Sposób I
A − najmniejszą wylosowaną liczbą jest 2 lub 5.
A={(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)(5,6)}
|A| =5
Sposób II
A − najmniejsza liczba to 2.
B − najmniejsza liczba to 5.
AuB − najmniejsza liczba to 2 lub 5.
A∧B − najmniejsza liczba to 2 i 5.
P(AuB)=P(A)+P(B)−P(A⋀B)
A={(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)(5,6)} , |A|=5
P(A)=
515
B={(5,6)} , |B|=1
p(B)=
115
A∧B={(2,5)}
|A∧B|=
115
P(AuB)=
415+
115−
115=
415
Proszę o pomoc, gdzie jest błąd i ewentualne wytłumaczenie mojego błędnego myślenia

Dziękuję
za pomoc!
wredulus_pospolitus:
co za bzdura (II sposób)
1) |A| = 4 ; A = {{2,3},{2,4},{2,5},{2,6}}
2) |A∩B| = 0 (najmniejszą nie może być 2 i jednocześnie 5)
| | 4+1 | |
P(AuB) = P(A) + P(B) = |
| = ... |
| | 15 | |
Damian#UDM: Widzę, że pomyliłem treść

"...najmniejszą będzie liczba 2 lub największą będzie liczba 5.'
Czyli
A − najmniejszą będzie liczba 2 lub największą będzie liczba 5.
A={(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)(5,1)(5,3)(5,4)}
|A|=7
Jest ok?