Minimum lokalne
Axel: Czy funkcja (lnx)2+1x ma minimum lokalne w x=e?
12 lis 16:14
wredulus_pospolitus:
tak
12 lis 16:18
Axel: Wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę, ale warunkiem koniecznym do istnienia ekstremum jest
zerowanie się w tym miejscu pochodnej i tak jest, ale x=e jest pierwiastkiem dwukrotnym
pochodnej co oznacza że po naszkicowaniu wykresu pochodnej ta nie zmienia znaku w x=e, więc
nie powinno być ekstremum. Pochodna jest ≤ 0 dla każdego x w dziedzinie, a więc jest malejąca
w tej dziedzinie. Stąd czy to nie przeczy definicji ekstremum lokalnego która mówi że istnieje
taka mała delta >0, dla której f(xo+delta)≥f(x0)? Gdzie leży mój błąd?
12 lis 16:57
wredulus_pospolitus:
dobra ... pomyłka ... nie ma tam minimum.
Warunkiem KONIECZNYM jest aby f'(x0) = 0
Warunek wystarczający jest taki, że xo pierwiastkiem jest nieparzystego stopnia równania f'(x)
= 0
12 lis 17:27
12 lis 17:34