matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Zbieżność
rmrm:
Korzystając z kryterium d'Alemberta zbadać zbieżność
2
n
n
5
+1
Wyciągnąłem najwyższe potęgi przed nawias i wyszło mi
2(1+1/2
n+1
)
n
5
(1+1/n
5
)
*
n
5
(1+1/n)
5
+1
1+1/2
n
i przez tą jedynkę w mianowniku nie mogę skrócić, ma ktoś jakiś pomysł?
12 lis 15:55
wredulus_pospolitus:
what the FUCK 2
n
= 2(1 + 1/2
n
)
keeee
12 lis 16:00
rmrm:
w sensie to już po skróceniu
12 lis 16:01
wredulus_pospolitus:
a
n+1
2
n+1
(n+1)
5
+1
2*2
n
*(n
5
+1)
=
=
=
a
n
2
n
n
5
+1
2
n
( (n+1)
5
+ 1)
n
5
[ 2 + 1/n
5
]
=
n
5
[(1 + (1/n))
5
+ 1/n
5
]
12 lis 16:02
rmrm:
Dzięki
Czyli wystarczyło jeszcze raz n
5
wyciągnąć przed nawias
12 lis 16:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick