Zagnieżdżone pierwiastki 2 stopnia
no i pan Paweł: Wykaż, że liczba: √ 12 + (√ 12 + (√ 12 + ...)) jest liczbą naturalną.
Nie wiem jak się za to zabrać, jakieś pro−tipy?
12 lis 13:06
Modus: Podstaw sobie x za całe to wyrażenie, wtedy masz:
x=√12+x
Rozwiąż to.
12 lis 13:16
Szkolniak: Daj że całe to wyrażenie jest równe x, a potem podnieś do kwadratu.
12 lis 13:17
dede:
Jak podpowiada Szkolniak √12+√12+..... =x
x>0
12+x=x2
(x−4)(x+2)=0
x=4
12 lis 13:33
no i pan Paweł: Dzięki Wam wielkie!
@dede − popełniłeś mały błąd − powinno być (x−4)(x+3)=0 zamiast "+2"

Pozdrawiam
13 lis 10:58