trójkat
mi19: Niech R bedzie promieniem opisanym na trójkacie ABC o bokach a, b, c. Wyznacz miary kątów tego
| | a√bc | |
trójkąta wiedząc że R= |
| |
| | b+c | |
12 lis 13:03
janek191:
Promieniem opisanym?
12 lis 15:04
mi19: promieniem okręgu opisanego
12 lis 15:07
mi19:
12 lis 20:24
Mila:
Skąd masz to zadanie?
12 lis 20:37
mi19: Ze szkoły
12 lis 20:49
Mila:
Ze zbioru, czy z podręcznika, czy nauczyciel podał?
12 lis 20:56
an:

Czy to jedyne rozwiązanie
12 lis 22:43
mi19: Nie wiem, nie mam odpowiedzi
13 lis 08:05
an: Tak to jest jedyne rozwiązanie.
Przeanalizuj to
| | a | | a*2√bc | |
2R= |
| ⇒ 2R= |
| |
| | sinα | | (b+c) | |
| | b | |
robimy podstawienie x= |
| |
| | c | |
co jest naszym sinα
rozwiązujemy nierówność
sinα≤1
Trójkąt wpisany w koło nie może mieć żadnego boku większego od średnicy mamy drugą nierówność
a≤2R
Rozwiązanie pierwszej
α=90
o
Drugiej
b=c czyli pozostałe kąty 45
o
13 lis 09:38
Mila:
1)
2)
0<sinα≤1⇔
b−2
√bc+c≤0
(
√b−
√c)
2≤0 ⇔
√b=
√c⇔
b=c i sinα=1
α=90
o, b=c, a=2R
β=γ=45
o
=======
15 lis 16:42