Schemat Bernoullego
Olek: Prawdopodobieństwo tego, że dzienne zużycie wody w pewnej firmie nie będzie odbiegało od normy,
wynosi 3/4. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w ciągu najbliższych sześciu dni normalne
zużycie wody będzie miało miejsce:
a) w każdym z tych dni
p − prawdopodobieństwo sukcesu w jednej próbie
p = 3/4
n − ilość prób
n = 6
k − liczba sukcesów
k = 6
| | | | 3 | | 3 | |
Pn(6) = | * ( |
| )6*(1 − |
| )(6−6) |
| | | 4 | | 4 | |
Czy to zadania miałoby wyglądać jakoś tak?
12 lis 12:08
wredulus_pospolitus:
może ta wyglądać ... chociaż w przypadku tego, że 'sukces ma być za każdym razem' wzór
Bernoulliego nie jest konieczny (tak samo jak nie używasz go gdy liczysz prawdopodobieństwa
że w 10 rzutach monetą, 10 razy będzie orzeł)
12 lis 12:26
Olek: A taki przykład Z talii 52 kart losujemy kolejno 8 kart, przy czym po każdym losowaniu
kartę zwracamy do talii i tasujemy.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najmniej dwie spośród wylosowanych kart są pikami
12 lis 13:18
ite:
W każdym ośmiu losowań masz przed sobą te same 52 karty a wśród nich 13 pików.
Prawdopodobieństwo wylosowania pika za każdym razem jest takie samo.
Co najmniej dwukrotne wylosowanie pika oznacza wybór łącznie 2,3,4,.. lub 8 pików ← sporo
liczenia. Dlatego łatwiej skorzystać ze zdarzenia przeciwnego: wylosowano pika jeden raz lub
wcale i w ten sposób policz.
12 lis 17:05