liczby
Kajetan: Prosze o pomoc
Ile wynosi reszta z dzielenia liczby n2 + 1 (n nalezy do N) przez 3?
12 lis 10:48
chichi:
A wszystkie możliwe, czyli te że zbioru {0, 1, 2}
12 lis 10:54
ABC:
a podaj konkretną wartość n , dla której reszta wyjdzie 0 ?
12 lis 11:49
chichi:
Podstawiałem losowe wartości 'n' w głowie, może gdzieś mnie się źle dodało
12 lis 12:05
PW: Podstawianie losowych wartości 'n' zawsze będzie dawać tylko przykłady. Dowód może polegać na
zauważeniu, że każda liczba naturalna n daje się przedstawić jako 3k lub 3k+1 lub 3k+2 dla
pewnego k.
n2 + 1 = (3k)2 + 1 − reszta z dzielenia przez 3 jest równa 1
albo
n2 + 1 = (3k+1)2 + 1 = (3k)2 + 2.3k + 2 − reszta z dzielenia przez 3 jest równa 2
albo
n*2 + 1 = (3k+2)2 + 1 = (3k)2 + 2.3k2 + 5 − reszta z dzielenia przez 3 jest równa 2
12 lis 20:37
PW: Poprawka ostatniego wiersza:
n2 + 1 = (3k + 2)2 + 1 = (3k)2 + 2.3k.2 + 5
12 lis 20:39
ABC: no i reszta równa 0 nie wyjdzie
12 lis 20:43
Mila:
1)
Przy dzieleniu kwadratu liczby naturalnej przez 3 otrzymujemy resztę 0 lub 1.
a) n2 +1 reszta 1 , jeśli 3|n2 z resztą 0
lub
n2+1 reszta 2 , jeśli 3|n2 z resztą 1
12 lis 20:55