Dodawanie pisemne
Karolina: Chciałam się tylko upewnić czy do zadania: ,,Litery A, B, C i D oznaczają różne cyfry. C jest o
1 mniejsza od A. B jest cztery razy większa od A. Jakie cyfry ukryte są pod literami A, B, C i
D? Jaki jest wynik dodawania: BAC+DBA= Δ 0 Δ Δ?" Czy poprawne są dwie następujące odpowiedzi:
1003 oraz 1051?
Z góry bardzo dziękuję.
12 lis 10:28
Min. Edukacji: Podstaw i sprawdź sama.
12 lis 10:30
Karolina: Sprawdziłam i zgadza się. Podpytuję, ponieważ w odpowiedziach jest tylko jedno rozwiązanie:
1051, nie ma zaś odpowiedzi 1003. Może źle coś interpretuję. Z góry dziękuję.
.
12 lis 10:36
chichi:
Wyrwij w końcu te kartki z odpowiedziami i włącz myślenie
12 lis 10:39
Karolina: Włączyłam swoje myślenie i chciałam sprawdzić czy jest ono poprawne z myśleniem ludzkości
12 lis 10:42
Karolina: Pomyłki są naturalne u ludzi. Chcę sprawdzić czy pomyliłam się ja czy autorzy.
12 lis 10:43
chichi:
Ty nic innego nie robisz tylko sprawdzasz tych autorów...
12 lis 10:44
Karolina: Sprawdzam swoje myślenie.
12 lis 10:47
chichi:
Przestaw je, a stwierdzimy czy poprawnie myślisz...
12 lis 10:48
Karolina: Jednak to ja źle myślę. Odpowiedź 1003 jest błędna, ponieważ cyfry mają być różne, a w
przypadku odpowiedzi 1003 cyfry: C=D=1. Bardzo dziękuję za udzielenie podpowiedzi zamiast
odpowiedzi
12 lis 10:54
wredulus_pospolitus:
Ale co się zgadza ... jaki wyglądają liczby A,B,C,D tak że suma BAC + DBA = 1003
12 lis 10:55
chichi:
A no widzisz...

ze względu na warunki zadania należy odrzucić, ale taki przypadek: A=2=D,
C=1, B=8
12 lis 10:58
chichi:
Ehh... Źle spojrzałem, @
Karolina podała ten przypadek który należy wykluczyć
12 lis 11:07
Karolina: Wredulus pospolitus, dla liczby 1003 tymi cyframi byłyby: A=2, B=8, C=D=1. Odpowiedź tą należy
odrzucić, bo cyfry mają być różne, a nie są. Poprawną odpowiedzią jest tylko liczba 1051 dla
cyfr: A=1 B=4, C=0 oraz D=6.
12 lis 11:15
chichi:
Z warunku, że B musi być 4A, oraz C−1 = A, mamy, że musi być A ∊ {1, 2}
(1
o)
A = 1, C = 0, B=4
BAC + DBA = Δ 0 Δ Δ
4 1 0
D 4 1
Stąd wiemy, że D+4 = 10 ⇔ D = 6 (bo cyfra setek musi wynosić 0)
A = 1, B = 4, C = 0, D = 6 (jest ok, spełnia warunek o różności cyfr)
(2
o)
A = 2, B = 8, C = 1
8 2 1
D 8 2
tutaj widać, że jedyna z słupka dziesiątek przeskoczy na słupek setek, zatem mamy:
8 + 1 + D = 10 ⇔ D = 1
A = 2, B = 8, C = 1 = D (odpada − || − )
12 lis 11:16
PW: BAC+DBA= Δ 0 Δ Δ − tak jest w treści zadania. Podziwiam autora, który tym zapisem sugeruje, że
suma jest zapisana za pomocą dwóch cyfr: Δ i 0 Chronić dzieci przed takimi "kartami pracy".
12 lis 21:13
chichi:
Tak samo myślałem, ale dałem se już siana, walka z wiatrakami
12 lis 23:43