szesciokat
wiki: Wenątrz szeciokata ABCDEF wybrano punkt P tak że AP=a, PC=b oraz ∡APC=∡AFD. Oblicz jaka może
być najmniejsza możliwa długość odcinka EF.
12 lis 08:31
wredulus_pospolitus:
Chwileczkę ... więc de facto działamy w ten sposób:
1) Wyznaczamy punkty A, C i P w ten sposób aby |AP| = a , |CP| = b , sin(∡APC) = c
2) Konstruujemy sześciokąt ABCDEF w taki sposób, aby P leżała wewnątrz tego sześciokąta, a
dodatkowo ∡AFD = ∡APC
Pytanie: Konstruując sześciokąt ABCDEF jaka jest najmniejsza możliwa długość odcinka EF?
Jeżeli tak to wygląda to ... moim zdaniem nieskończenie mała (zbiegająca do 0) ... innymi słowy
− możemy zbudować pięciokąt ABCDF spełniający te warunki zadania
12 lis 10:41
wiki: A sory to miałbyć sześciokat foremny:
Wenątrz szeciokata foremnego ABCDEF wybrano punkt P tak że AP=a, PC=b oraz ∡APC=∡AFD. Oblicz
jaka może być najmniejsza możliwa długość odcinka EF.
12 lis 11:13
an: Zrób rysunek i zastanów się jaki może być kąt α, dalej Pitagoras
12 lis 11:31
wiki:

Ale nie wiem jak to rozwiązać, może coś z nierówności trójkata?
12 lis 11:38
an: AC=? następnie AB, ale o co chodzi z tą najmniejszą długością, dobrze przepisałeś treść
12 lis 11:58
wiki: A czemu ten kąt ma być prosty
12 lis 12:01
an:

Jeżeli nie wiesz to policz wartość kąta AFD
12 lis 12:19