matematykaszkolna.pl
analiza rumi12: Mamy ciąg liczb rzeczywistych an , n ∊ ℕ ∪ 0. Wiemy, że limn → ( an+1 − an) = 0 limn → ( a2n − 2an) = 0, Czy są to warunki wystarczające na to, żeby limn → (an) = 0? Potrafię wskazać z defnicji, że jesli limn → (a2n) = 0, ∧ limn → (a2n−1) = 0, to limn → (an) = 0, ale nie wiem czy cale zadanie można zrobić w tak elementarny sposób. Nie wiem w ogóle czy moja intuicja jest słuszna (wydaje mi się, że są to warunki wystarczające)
11 lis 21:24
wredulus_pospolitus: pierwsza granica wskazuje nam że 'różnica' pomiędzy dwoma sąsiadującymi elementami zbiega do 0 (czyli to nie jest wystarczające aby sam ciąg dążył do 0 ... jednak z tego wiemy, że ciąg dąży do jakiejś granicy) a teraz zastanów się ... i napisz, co nam mówi druga granica podana w zadaniu
11 lis 21:27
chichi: Co rozumiemy przez słowo 'elementy' a przypadku tego zadania?
11 lis 21:30
wredulus_pospolitus: elementami ciągu {an} emotka
11 lis 21:31
chichi: Wybacz, przywykłem do słowa 'wyrazy' hah
11 lis 21:37
rumi12:
 a2n 
Druga granica podana w zadaniu wskazuje, że ciąg jest rosnący? Skoro

→ 1
 2an 
to znaczy, że od pewnego miejsca wyrazy ciągu są dwa razy większe, niż te o n bliżej?
11 lis 21:48
wredulus_pospolitus: niekoniecznie rosnący, jeżeli an < 0 to będziesz miał ciąg malejący jednak jeżeli połączyć ze sobą te dwie informacje to możesz wykazać, że lim an = 0 (można więcej udowodnić, ale to wystarczy)
11 lis 22:16
rumi12: Moment, więc ciąg an jest rosnący, ma dodatnie wyrazy i do tego ma zbiegać do granicy równej 0? Chciałbym bardzo, ale nie rozumiem.
11 lis 22:36
wredulus_pospolitus: z pierwszej granicy wiemy, że lim an = g (ciąg jest zbieżny) dowód niewprost. załóżmy, że lim an = g ; g ≠ 0 w takim razie także oczywiście lim a2n = g lim a2n − 2an = g − 2g = −g = 0 −−−> g = 0 sprzeczność c.n.w. I to wystarczy.
11 lis 22:52
rumi12: Teraz rozumiem. Dziękuję bardzo!
11 lis 23:52
rumi12: Hej, sory że odkopuje ale mysle ze pierwszy warunek nie jest wystarczający żeby ciąg miał granicę.
 1 1 1 
Rozważmy ciąg an =

+

+...+

(Seria harmoniczna)
 1 2 n 
Lim(an+1 − an) =0 ale an (ciąg sum częściowych) nie jest zbieżny.
12 lis 16:08
PW: Zapytam złośliwie: Seria harmoniczna − tłumaczyć z angielska języka?
12 lis 20:16
rumi12: nie rozumiem :?
12 lis 20:51
wredulus_pospolitus: chodzi oto, że nie 'seria harmoniczna' tylko 'szereg harmoniczny' emotka
12 lis 20:57