analiza
rumi12: Mamy ciąg liczb rzeczywistych an , n ∊ ℕ ∪ 0.
Wiemy, że
limn →∞ ( an+1 − an) = 0
limn →∞ ( a2n − 2an) = 0,
Czy są to warunki wystarczające na to, żeby limn →∞ (an) = 0?
Potrafię wskazać z defnicji, że jesli limn →∞ (a2n) = 0, ∧ limn →∞ (a2n−1) = 0,
to limn →∞ (an) = 0, ale nie wiem czy cale zadanie można zrobić w tak elementarny sposób.
Nie wiem w ogóle czy moja intuicja jest słuszna (wydaje mi się, że są to warunki wystarczające)
11 lis 21:24
wredulus_pospolitus:
pierwsza granica wskazuje nam że 'różnica' pomiędzy dwoma sąsiadującymi elementami zbiega do 0
(czyli to nie jest wystarczające aby sam ciąg dążył do 0 ... jednak z tego wiemy, że ciąg dąży
do jakiejś granicy)
a teraz zastanów się ... i napisz, co nam mówi druga granica podana w zadaniu
11 lis 21:27
chichi:
Co rozumiemy przez słowo 'elementy' a przypadku tego zadania?
11 lis 21:30
wredulus_pospolitus:
elementami ciągu {a
n}
11 lis 21:31
chichi:
Wybacz, przywykłem do słowa 'wyrazy' hah
11 lis 21:37
rumi12: | | a2n | |
Druga granica podana w zadaniu wskazuje, że ciąg jest rosnący? Skoro |
| → 1 |
| | 2an | |
to znaczy, że od pewnego miejsca wyrazy ciągu są dwa razy większe, niż te o n bliżej?
11 lis 21:48
wredulus_pospolitus:
niekoniecznie rosnący, jeżeli an < 0 to będziesz miał ciąg malejący
jednak jeżeli połączyć ze sobą te dwie informacje to możesz wykazać, że lim an = 0 (można
więcej udowodnić, ale to wystarczy)
11 lis 22:16
rumi12: Moment, więc ciąg an jest rosnący, ma dodatnie wyrazy i do tego ma zbiegać do
granicy równej 0?
Chciałbym bardzo, ale nie rozumiem.
11 lis 22:36
wredulus_pospolitus:
z pierwszej granicy wiemy, że lim an = g (ciąg jest zbieżny)
dowód niewprost.
załóżmy, że lim an = g ; g ≠ 0
w takim razie także oczywiście lim a2n = g
lim a2n − 2an = g − 2g = −g = 0 −−−> g = 0
sprzeczność
c.n.w.
I to wystarczy.
11 lis 22:52
rumi12: Teraz rozumiem. Dziękuję bardzo!
11 lis 23:52
rumi12: Hej, sory że odkopuje ale mysle ze pierwszy warunek nie jest wystarczający żeby ciąg miał
granicę.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Rozważmy ciąg an = |
| + |
| +...+ |
| (Seria harmoniczna) |
| | 1 | | 2 | | n | |
Lim(a
n+1 − a
n) =0 ale a
n (ciąg sum częściowych) nie jest zbieżny.
12 lis 16:08
PW: Zapytam złośliwie:
Seria harmoniczna − tłumaczyć z angielska języka?
12 lis 20:16
rumi12: nie rozumiem :?
12 lis 20:51
wredulus_pospolitus:
chodzi oto, że nie 'seria harmoniczna' tylko 'szereg harmoniczny'
12 lis 20:57